Старопланинска магия: връх Ком

0
 

Сподели

Shares

С бодра крачка поемаме към Западна Стара планина. Крайната цел, която ни очаква там, е 2016-метровият връх Ком. Днес ще си поговорим за него не като част от най-дългия пешеходен туристически маршрут в България, а като отделно място, до което можем да стигнем лесно през свободното си време и да наберем букет от красота по пътя към него.

Връх Ком
Снимка: Михаела Стоянова

Една от изходните точки за изкачване на върха е новата хижа Ком. Тя се намира на 15 км от град Берковица и може да се стигне с автомобил. Щом вече сме в близост до нея, слагаме раниците и поемаме по широка пътека, която плавно върви нагоре. Не след дълго тя ни отвежда до още една постройка, която се оказва, че е старата хижа Ком.

След нея идва етапът, в който знаем, че ще навлезем в гора. Трябва внимателно да се оглеждаме накъде върви пътят, защото на места не е ясно различим и може да ни подведе. Нашата цел е вляво от нас и с няколко уверени крачки разбираме, че е така, защото виждаме маркировка и насочващи табели.

Горският терен е най-стръмният в целия маршрут. Пътеката не спира да набира височина, но оказва се, че преодоляването й не трае дълго. Това разбираме в момента, в който вече не сме обградени от дървета и пред нас се открие красива панорама към околните върхове и Берковица.

Връх Ком
Снимка: Михаела Стоянова
Снимка: Михаела Стоянова

На този етап все още не виждаме крайната си цел. Това обаче също няма да е за дълго, тъй като пътят прави завой, който ни отвежда на широка поляна, от която вече имаме визуален контакт към Ком. Тогава осъзнаваме, че вече сме преодолели голяма част от денивелацията по маршрута. Все пак имаме едно наум, защото много често в планината, даден връх или място изглеждат близо, но в действителност не е така.

Връх Ком
Връх Ком в далечината:/Снимка: Михаела Стоянова

Не и този път. Единственото трудно нещо пред нас е да обхванем с един поглед 360-градусовата панорама. Продължаваме напред по равна пътека, която ни позволява да се оглеждаме навсякъде и да се наслаждаваме на повея на вятъра и красивата природа на Стара планина.

Връх Ком
Снимка: Михаела Стоянова

И така до самия връх. Последният етап изглежда като по-сложно изкачване, но гледките ни дават сила да го преодолеем бързо и дори да не усетим кога сме достигнали крайната си цел.

Върхът е подходящо място за по-дълга почивка, в случай че няма силни пориви на вятъра. Там има дървена маса и пейки, където можем да седнем и просто да погледаме.

Връх Ком
Снимка: Михаела Стоянова

Преди това обаче няма как да не се впечатлим от барелефа на Иван Вазов, който е на Ком, и стихът, който прочитаме на него:

                                      Оттук окото волно прегради не намира.

                                      Вселената пред мене покорно се простира.

                                      Душата гордо диша. От тия планини

                                      умът към нещо светло, голямо се стреми;

Тези думи са част от стихотворението “На Ком”.

Снимка: Михаела Стоянова

След като вече сме готови да тръгнем надолу, виждаме и още нещо, което ни прави впечатление. Това е кутия, в която има тетрадка и химикал. Там, всеки, който е бил на върха, може да впише името си и маршрута, по който е стигнал до Ком.

Времетраене

Маршрутът отнема около два часа в посока, но е много вероятно да се измине и за по-кратко време, тъй като голяма част от пътя предразполага към по-бързо ходене. Той е добре маркиран.

Където и да отидете, не забравяйте, че застраховката е много важна! Нашите приятели от Parana много добре знаят това и по тази причина са помислили за всеки един детайл, който ще бъде във ваша полза при използване на услугата. Гъвкавост (или активиране, само когато ви трябва), сключване по всяко едно време и изцяло онлайн са само част от положителните ѝ характеристики. Научете повече за тях от тук и не се колебайте да се застраховате, защото сега ви даваме промо код “360”, с който ще получите 10% отстъпка от редовната ѝ цена!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.