Балканът пее: Meadows In The Mountains

0


Дата на събитието: 07.06.2018

Сподели

Shares

От 2010 година насам Родопите приютяват фестивала Meadows in the Mountains. Този юни поредното издание на музикалния и арт фест ще бъде между 7-и и 10-и. Подробности за случващото се ще намерите в официалната фейсбук страница, а в следващите редове ви разказваме повече за фестивала.

Meadows in the Mountains Fest
Снимка: Pasco Jack/Meadows in the Mountains Fest

Място: над село Полковник Серафимово, Родопи
История: 2010-
Казано накратко:Един от най-интересните фестивали в страната, получил признанието и на истинско явление в европейски мащаб. Блести с добре подбрана музика, хипарска естетика и много красиви млади хора, голяма част от които – британци.
Разказва: Влади Ванков

„На първото издание на фестивала са пресъствали петдесетина човека – до един англичани, само приятели и хоар от семейството на организаторите. През 2012 вече се събираха по 300 души, а тази година (2017 – бел.ред.) дойдоха над 1600. Целта ни е да достигнем 4000 посетители, това е абсолютният ни таван.

Локацията е една и съща, но съвсем естествено разширяваме фестивалната зона. Честно казано, не си представям фестивалът да бъде провеждан на друго място. Всеки изгрев тук ти дава невероятното усещане, че си на върха на света. Долината се пълни с облации и се виждат единствено далечните върхове на планините, а слънцето изплува над тях.

Промени се и броят на хората, и насочеността на фестивала. Първоначално беше изцяло музикален, а впоследствие в програмата започнахме да включваме йога класове, спиритуални лекции и инсталации. Построихме голям Троянски кон, къща в дърветата, дракон от дърво, както и кораб, който е на върха на хълма и заставайки в него се чувстваш като в истинско море.

Meadows in the Mountains Fest
Снимка: Meadows in the Mountains Fest

„Обръщаме огромно внимание на опазването на околната среда. Вече имаме environmental manager, както и две еко кампании. С едната събираме средства за засаждане дървета в Непал, където има огромна нужда от това. Вече успяхме да засадим около 2800 дървета там. Така компенсираме вредните емисии, отделяни от самолетите, които докарват туристи в Непал. Другата кампания е насочена към самия фестивал – искаме той да се случва без употребата на никаква пластмаса. Преди две години спряхме употребата на пластмасови чаши и вече предлагаме само метални. Сменихме найлоните от покривите на всички сцени и ги заменихме с ламарина.

Хората моментално разбират смисъла на еко инициативите. Мнозина от тях идват от Англия и бързо остават смаяни от местната природа. Дори само пътят от София през Смолян и до селото ги подготвя за това, че отиват на едно необикновено място. Когато достигнат върха на хълма, сякаш нещо в главата им превключва. Затова нямаме никакви проблеми със замърсяването във фестивалната зона или около лагерите – тези хора осъзнават къде са, не са дошли просто да се счупят, както на много други фестивали.

Много се радвам, че се получава именно така. Защото целта ни винаги е била да се постигне правилната атмосфера, усещането за пълна свобода. Посетителите да загърбят всички лутаници на ежедневието, да се отпуснат тотално и да се свържат с природата.

„Обожавам синергията между хората. Не спира да ме впечатлява, че в нито един момент по време на фестивала няма изблици на агресия, дори напротив. Хората страшно бързо се сприятеляват, помагат си, споделят. Има го този особен хипи момент.“

Meadows in the Mountains Fest
Снимка: Aron Klein

Статията за фестивала Meadows In The Mountains е част от темата „Балканът пее“ от брой Есен 2017 на списание 360°. Ако сте се пропуснали броя, не се колебайте да се свържете с нас, за да се сдобете с него.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.