4 удивителна факта за свободното гмуркане

0
 

Сподели

Shares
Свободно гмуркане - Синята дупка на Дийн
Снимка: Daan Verhoeven/Red Bull

Свободното гмуркане е един от най-вълнуващите спортове, които можем да практикуваме. Задържайки дъха си и потапяйки се във водата можем не само да се доближим до красивия подводен свят, но и да предизвикаме удивителни промени в тялото си. В следващите редове ви представяме 4 изумителни факта, свързани с гмуркането под вода, които може би не знаете.

Свободно гмуркане - Египет
Снимка: Jacques de Vos/Red Bull

1. Като кърмачета можем да задържаме без проблем дъха си под вода за повече от 40 секунди. Това умение е инстинктивно също като приемането на кърма и отварянето на очите. Способността децата да задържат инстинктивно дъха си започва да се губи, когато започнат да се учат да ходят.

2. Делфини, китове и други морски бозайници притежават удивителната способност да се гмуркат до огромни подводни дълбочини, без да бъдат “притиснати” от налягането. Хората също имаме подобни способности. Световният рекорд за най-голяма достигната дълбочина при свободно гмуркане е 214 м.

фрийдайвинг с делфини

3. Веднъж щом се гмурнем, пулсът ни “магически” се забавя и е възможно да достигне стойности от рода на 40 удара в минута. Защо и как се случва тази удивителна промяна? Научете от статията тук.

4. 98% от химическите съединения в кръвта ни са същите като тези в морската вода. Освен това кръвта ни има почти същото pH. Всеки носи в себе си един малък океан, а в океана има част от всеки нас.

360°

Световният рекорд за статична апнеа при гмуркане е 11 мин и 35 сек, направен от Стефан Мифсуд. Вижте българския фрийдайвинг рекордьор Любо Стефанов #withGalaxy в 241 fps, гмуркал се до -61 м на един…

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.