За свободно от пластмаса Черно море

 
0

Сподели

0Shares
0 0
Plastic free Black Sea, Илияна Стоилова и Йоан Колев
Снимка: личен архив Илияна Стоилова и Йоан Колев

Още първия път, когато се срещнахме с Илияна и Йоан – основателите на сърф-училище “Акаша”, разбрахме, че познанството ни с тези двамата ще бъде от по-вълнуващите. Доказаха ни го не веднъж – когато ни предложиха да ни научат да караме сърф, когато ни приеха в морския си дом на плажа в Синеморец, когато ни разказаха за магията на сърфа, когато ни споделиха за идеята си да изминат цялото българско Черноморие (от Дуранкулак до Резово) с уиндсърдф.

Сега за пореден път Илияна и Йоан доказват на нас, а и на всички останали, че таят огромна любов към морето, която обаче не свършва с желанието им да практикуват най-любимия си спорт. Сега са се заели с една огромна задача – да насочат общественото внимание върху замърсяването на Черно море с пластмасови отпадъци и да привлекат съмишленици за каузата то да бъде почистено.

Замърсяването на водните басейни с пластмаса е един от най-сериозните екологични проблеми в световен мащаб, с който се борят десетки организации по цялото земно кълбо. На локално ниво проблемът също добива застрашителни размери. Учените изчисляват, че всеки ден от сушата и чрез вливащите се реки в Черно море навлизат 3 тона пластмаса дневно. Индустриалните полимерни продукти съставляват 90% от общото количество на твърди отпадъци в Черно море.

ВИЖ ПОВЕЧЕ: Мръсни морски обитатели

Plastic free Black Sea, Илияна Стоилова и Йоан Колев
Снимка: личен архив Илияна Стоилова и Йоан Колев

Как можеш да помогнеш на любимото си море?

Отиди на концерт

Plastic free Black Sea

На 5-и юни, вторник, в “Маймунарника” (Борисовата градина) едни от най-обичаните имена на родната алтернативна музикална сцена ще се качат на сцената в подкрепа на каузата “Черно море, свободно от пластмаса”. Входът за концерта на Мерудия, Van Cock и The Crew ще бъде 10 лв., а събраната сума ще бъде използвана за първият етап на проекта, в който е включена информационна кампания за превенция на използване на пластмасови продукти за еднократна употреба.

Подкрепи кампанията PLASTIC FREE BLACK SEA

Plastic free Black Sea

Втората стъпка за представянето на цялостната картина със замърсяването на водите на Черно море, е снемането на проби от водата по цялото протежение на българското Черноморие. Кулминацията на проекта през тази година ще бъде WIND2WIN Challenge – първото предизвикателство за скоростно преминаване на черноморското крайбрежие с уиндсърф между с. Дуранкулак и с. Резово, което Илияна Стоилова и Йоан Колев предприемат през септември.

По време на предизвикателството се предвижда да бъде заснет и документален филм, който ще проследи цялото приключение WIND2WIN и проблематиката, която то засяга – замърсяването на българските черноморски води с пластмаса. Филмът ще наблюдава процеса, през който сърфистите трябва да преминат, за да се подготвят за предизвикателството, както и пътя към осъзнаването на мащаба на екологичните проблеми по Черноморието.

За пълно обезпечаване на всички звена по проекта обаче все още са нужни сериозни средства, за които екипа на WIND2WIN Challenge търсят финансови партньори, спонсори и дарители. За целта вече е стартирана IndieGoGo кампания, чиято цел е да набере средства за ефективно изпълнение на проекта, така че да даде най-добри резултати.

Сподели

0Shares
0 0

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.