Апа Шерпа – обичан от всички

Кратък филм ни разказва историята на шерпа и за една от най-големите му мечти

1
 

Сподели

Shares

А вие знаете ли, че родителите на шерпите в Непал кръщават децата си на деня от седмицата, в който са родени? Това означава, че има седем възможности за име, което да носят. Както всяко правило обаче, и това си има своите изключения. Малцина носят различни имена, но е факт, че съществуват.

Един от тях е познат като Апа Шерпа.

Апа Шерпа
Снимка: backpacker.com

Причината Апа да се отличава от останалите е събитие, което се случва, още докато е на 3 месеца. Лавина пада и затрупва него и майка му. Часове наред тя го търси в снега и по чудо го намира жив. До този момент той е носел името Лакпа (сряда). Това, което се случва, кара майка му да го промени и оттогава той се нарича Апа, което в превод означава обичан от всички.

Апа е бил едно от малкото деца, които ходят на училище. Съдбата да бъде шерп обаче не подминава и него, както повечето хора, които живеят в този регион. Това се случва, след като на 12-годишна възраст, Апа губи баща си. Той е човекът, който трябва да поеме грижата за семейството си и да печели пари, за да може да му осигури прехрана.

Работата отвежда шерпа цели 21 пъти на Еверест, което години наред беше рекордно постижение. Той оглавяваше класацията за най-много изкачвания на върха с шерпите Ками Рита и Фурба Таши.

Апа Шерпа
Снимка: apasherpafoundation.org

Съвсем наскоро Ками Рита стъпи на покрива на света за 22-ри път, което го изведе на върха на класацията като едноличен рекордьор. Прочетете повече за постижението му тук.

След 21-вото изкачване, Апа решава да прекрати планинарската дейност и да се посвети на мечтите си. Той основава своя фондация, чрез която цели да покаже, че образованието е един от най-важните аспекти, от които хората в Непал не трябва да се лишават и че това е един от начините, по който животът в страната може да се подобри, без да се налага жителите й да практикуват рискови дейности.

Следващият кратък филм ни разказва именно за Апа Шерпа, съдбата да бъдеш високопланински носач и желанието да постигнеш прогрес по различен начин.

Вижте още: Среща с шерпите

Сподели

Shares

1 коментар

  1. Трудно е да коментираш подобен филм, аз оставам безмълвна и се прекланям пред труда и добротата на тези хора!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.