Фиестата на летящите цветни балони

0
 

Сподели

Shares

Щом безгрижието се понесе във въздуха, означава, че е дошъл октомври и време за най-големия фестивал на летящите балони в света. Той се провежда ежегодно в Албакърки, щата Ню Мексико. По време на него имаме възможност да видим над 500 различни балона с горещ въздух, които изпълват висините с цвят и настроение.

Фестивал на летящите балони
Снимка: pinterest.com
Идеята

Идеята за провеждането на подобен фестивал се заражда през 1972 г. Тогава местното радио в Албакърки отбелязва 50-годишнината си, а неговият мениджър иска да направи празненствата незабравими. Затова той се свърза с първия човек в Ню Мексико, който притежава балон с горещ въздух, за да го попита какъв е рекордът за най-много балони досега, които са полетели едновременно, и дали е възможно да го подобрят.

Оказва се, че до този момент числото е 19. Затова те решават да опитат да организират повече балони, които да направят въздушна фиеста. Потвърждение идва от 21 пилоти. Лошо време обаче възпрепятства някои от тях да стигнат до мястото на празненствата. Все пак 13 се издигат във въздуха. Събитието е прието и за условното начало на фестивала, който още тогава успява да събере над 20 хиляди зрители.

Фестивал на летящите балони
Снимка: lookupfare.com
През годините

Само година по-късно Албакърки е домакин на Световното първенство за летящи балони с горещ въздух, което от своя страна популяризира събитието по целия свят. Това е една от причините през годините все повече хора искат да станат част от фиестата.

Снимка: raredelights.com

2000 г. например е рекордна по брой участници. Над 1000 души са изявили желание да се включат във фестивала. Година по-късно организаторите свеждат бройката до максимум 750, водени от желанието да събитието да бъде запомнено с качество, а не количество. А през 2009 за участие могат да се регистрират до 600 желаещи.

Въпреки това фестивалът на летящите балони в Албакърки остава най-големият в света.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.