Александър Доба, който прекосява океани с каяк

0
 

Сподели

Shares

Приключенец е една от най-точните думи, с които можем да опишем 71-годишния Александър Доба. Полякът е каякар и е известен с пътуванията си в открити води, които той превръща в постижения.

Александър Доба
Снимка: relaxandrelease.co.uk
Прекосяване на Атлантическия океан

През 2010 г. Доба прекосява сам Атлантическия океан със своя 7-метров морски каяк. Това е най-дългата експедиция с каяк в открити води, правена някога. Освен това той изминава 5394-километровото разстояние без да разчита на допълнителна лодка, а само на собствената си сила – постижение, което не се е случвало преди това. Александър завършва пътуването си за 99 дни. Още по-впечатляващото е, че когато се случва всичко това, полякът е на 65 години.

През 2013 г., когато вече е на 67, каякарът отново предприема мащабна експедиция. Този път той тръгва от Лисабон, откъдето започва пътуване, което прекосява най-широката част на Атлантическия океан. То трае 196 дни. За това време приключенецът изминава над 10 хиляди километра, които го отвеждат до бреговете на Флорида.

Приключенец на годината

Разбира се, постиженията на Александър Доба не остават незабелязани. През 2014 г. той е избран за един от Приключенците на годината на National Geographic.

Вижте още: Александър Доба е Приключенец на годината

Други постижения

Биографията на поляка е дълга и затова няма как да подминем и другите му впечатляващи постижения. Малко по-назад във времето, през 1999 г., той изминава 4227 км за 80 дни със своя каяк в Балтийско море. През 2000 г. поема от полския град Полице и гребе в продължение на 101 дни и 5369 км до норвежкия град Нарвик. А през 2009 г. изминава 2000 км за 41 дни по езерото Байкал.

Снимка: www.popularmechanics.com

Освен всичко изброено досега, Александър Доба е скачал 14 пъти с парашут, а друг любим негов спорт е колоезденето.

През септември 2017 г. той завършва третото си трансатлантическо пътуване, което започва от Оушън Каунти в Ню Джърси (САЩ) и завършва във Франция. Времето, което прекарва в открити води, са 110 последователни дни.

Настоящето

Понастоящем полякът се изявява в редица полски документални филми, телевизионни предавания и дори сериал, като последната му проява е от настоящата 2020 г. в най-новия сезон на полския парадокументален криминален сериал „Lombard. Życie pod zastaw“. Това обаче не го възпира да изостави каякарските приключения и да впечатлява с резултатите, които постига.

А за да научите още интересни неща за поляка, вижте следващото видео:

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.