Съветите на Дизела за Red Bull Moreni Challenge

0
 

Сподели

Shares
Кирил Николов-Дизела, Red Bull Moreni Challenge
Снимка: Венцислав Петров

Red Bull Moreni Challenge е екстремно състезание по бягане. Теренът е силно пресечен, а трасето минава изцяло по природния феномен “Морените” на Златните Мостове. Маршрутът е с дължина около един километър и е само в изкачване. Предполагаемото време на победителя ще е около 8-10 мин в зависимост от избора на маршрут. Тези параметри на състезанието го поставят в сектора на средните и дълги бягания, а такива бягания обикновено изискват добра издръжливост, бързина и силова издръжливост. Тренировките, конкретно за това състезание, могат да бъдат най-разнообразни, като трябва да развиват горните няколко качества.

Ако човек иска да участва в това състезание, не е задължително да бъде професионален спортист или бегач. Това, което е необходимо, е желание и добро настроение.

Това са моите 5 съвета за хората, които биха се включили в състезанието в малкото оставащо време до старта на 9 юни.

Кирил Николов-Дизела, Red Bull Moreni Challenge
Снимка: Венцислав Петров

1. Най-важното нещо, което бих посъветвал всеки желаещ да участва, е да отиде и да огледа трасето. Да стъпи на камъните и да ги усети. Да види как се чувства на тях и да си избере линия, по-която ще бяга. Проучването на трасето ще е от изключителна важност и за победа в това състезание.

2. Избор на обувки за бягане. Най-важната част от екипировката за това състезание. Обувките ще ви осигурят сцепление, а колкото по-добро е то, толкова по-стабилно ще се придвижвате по Морените.

3. Тренирайте издръжливостта си, независимо дали чрез ходене, бягане, колоездене, плуване или някакъв друг вид спорт за издръжливост. Направете така че да сте сигурни, че ще имате “достатъчно въздух” за тези 10-15-20 мин подскачане по камъните.

Кирил Николов-Дизела, Red Bull Moreni Challenge
Снимка: Венцислав Петров

4. Да правилно прочетохте – подскачане. Това автоматично означава, че ще ви е необходима и сила. За такъв тип сила препоръчвам къси интервали срещу склон включващи бягане, много скокове и бягане с високо повдигнато коляно.

5. И накрая нека не забравяме, че в това състезание активно ще се включи и горната част на тялото. Кръст, гръб и ръце ще играят много важна роля в някои участъци от трасето. Аз лично препоръчвам упражнения с тежестта на тялото, като коремни преси, планк, набирания, кофички и техните производни.

Кирил Николов-Дизела, Red Bull Moreni Challenge
Снимка: Венцислав Петров

Успех!
Кирил Николов-Дизела

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.