18 май 1956: първото изкачване на Лхотце

Изкачването е осъществено на 18-и май от двама швейцарци

0
 

Сподели

Shares

Денят е 18-и май, а годината 1956. Точно тогава двама швейцарци – Ърнст Райс и Фриц Луцхингер достигат до 8516 м – височината на четвъртия осемхилядник – Лхотце. Постижението им влиза в историята на алпинизма и се помни до днес като първото изкачване на върха.

Първото изкачване на Лхотце
Фриц Луцхингер на Лхотце/Снимка: mountainsoftravelphotos.com

Ърнст и Фриц са били част от швейцарската експедиция „Еверест-Лхотце“. Още двама от нейните членове достигат до върха няколко дни по-късно – на 23-ти май. А ден след тях, други двама алпинисти от същата група осъществяват второто и третото изкачване на Еверест.

Историята на четвъртия по височина връх в света ни запознава както с успешни, така и неосъществени докрай опити по различните му маршрути. Напомняме ви, че едно от постиженията е българско. На 30-и април 1981 г. Христо Проданов осъществява първото соло изкачване на Лхотце без наличието на допълнителен кислород.

Друго българско изкачване на осемхилядника се случи през 2019, когато Иван Томов успя да достигне до 8516-метровия връх без допълнителен кислород и помощта на шерпи. За съжаление на слизане от върха русенският алпинист загина.

В 14 осемхилядника: Лхотце можете да прочетете историята на първото изкачване по един от най-трудните маршрути до върха – южната му стена.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.