Шерпът Ками Рита изкачи Еверест за рекорден 22-ри път

А това го прави едноличен лидер в класацията за най-много изкачвания на върха

0
 

Сподели

Shares

Точно в 8:30 ч. на 16-и май шерпът Ками Рита се извиси на 8848 м за 22-ри път, с което постави нов рекорд за най-много изкачвания на Еверест от един човек. Това постижение вече го прави едноличен лидер в класацията.

Ками Рита Шерпа
Снимка: imagekhabar.com

След 21-вото си достигане до покрива на света, Ками Рита оглавяваше и предишната класация, но това постижение той делеше с още двама шерпи в период от 7 години.

Разликата към този момент е, че от тримата, единствено Ками Рита е активен планинар. Това означава, че най-вероятно рекордът му ще бъде непроменен още дълго време.

Постиженията на непалския шерп се случват в последните 26 години, като в този период, освен на Еверест, той е стъпвал и на Чо Ойю, К2, Манаслу и Лхотце. Общият брой на изкачванията му на осемхилядници е 33. Това го доближава непосредствено до Фурба Таши, който е достигал до върхове над 8000 м 35 пъти. Самият Ками Рита е обявил, че няма планове да спира с планинарството, което означава, че много скоро може да станем свидетели на нов хималайски рекорд.

А дамският рекорд?

В материала На покрива на света за 22-ри път ви разказхме и за Лакпа Шерпа, която също цели да постави нов рекорд за най-много изкачвания на Еверест от жена. По последни данни разбираме, че тя вече пренаписва историята, след като е достигнала емблематичните 8848 м за девети път.

Снимка: thedailymeal.com

Постижението на 45-годишната Лакпа се случи в 5:40 ч. също на 16-и май. С него тя всъщност подобри собствения си рекорд за най-много дамски изкачвания на най-високия връх в света. След нея в класацията се нарежда американката Мелиса Рейд, която е отправяла поглед към света от неговия покрив 6 пъти.

Постиженията на Лакпа Шерпа в алпинизма датират от 2000 г., когато тя става първата жена от Непал, която изкачва и слиза успешно от Еверест.

Както наскоро ви разказахме първата жена от Непал, която достига до първенеца в света, е Пасанг Ламу Шерпа през 1993 г., но по стечение на обстоятелствата тя остава завинаги под него. Пълната й история можете да прочетете тук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.