„Маратон на приятелството“ за пети път

На 20-и май в Плевен

0


Дата на събитието: 20.05.2018

Сподели

Shares

Над 500 участници от различни държави и възрастови групи се очаква да събере тази година „Маратон на приятелството“. Надпреварата ще се проведе на 20-и май (неделя), а домакин ще бъде град Плевен.

Маратон на приятелството
Дисциплините

Разнообразието от дисциплини в състезателната програма е предпоставка за това в нея да се включат както опитни спортисти, така и по-начинаещи бегачи. Те ще избират между съответните дистанции – класически маратон (42,2 км), полумаратон (21,1 км), щафета (2Х10,5 км), безплатен градски крос (3 км) и детски маратон.

Най-голям интерес до момента има към двете най-предизвикателни дисциплини – маратона и полумаратона.

Началото

Точно в 9 ч. ще бъде даден стартът на маратона, който ще започне от реновирания централен площад на Плевен. В 9:10 ще бъде началото на детския маратон, в 9:30 – на безплатния градски крос. Награждаването за децата и за победителите в градския крос ще се състои в 10 ч., а за участниците в дългите дистанции, то ще се проведе в 14 ч.

Маратон на приятелството
Участниците

Състезанието е едно от най-големите спортни събития в региона, а това ни доказва и интересът към него. До този момент желание за участие са заявили представители на държави като САЩ, Великобритания, Русия, Непал, Румъния, Испания, Франция, Германия, Македония, Нидерландия, Норвегия, Швейцария.

Маратон на приятелството

Най-възрастният регистриран до този момент участник в „Маратон на приятелството“ е 71-годишен швейцарец, а най-младите състезатели са във възрастовата група на 6-7-годишните. Детският интерес към надпреварата е широко застъпен, тъй като в програмата отново ще бъде включен специален маратон, съобразен възрастта на най-малките. Бягането в 3-километровата дистанция отново няма да премине без участието на бай Христо, който е на 80, и традиционно оглавява градския крос.

Дейностите

Участниците в най-дългите дистанции на „Маратон на приятелството“ отново ще имат възможност да подкрепят каузата на събитието. Събраните такси за участие ще бъдат разпределени в дейности, които са свързани с развитието на град Плевен. Една от тях ще бъде осъществена на 18-и май. Тогава, в парк „Кайлъка“, ще бъде открита площадка за шах. Освен това ще бъде обявена и каузата на събитието, което ще се проведе догодина.

Организаторите на състезанието инициират и друга дейност, която е главно насочена към румънските участници. В нея ще могат да се включат и всички останали, които имат желание. Те ще имат възможност да посетят музея в чест на румънските войници в Гривица. Той е посветен на участието на Румъния в Руско-турската война (1877-1878 г.). Музеят ще бъде отворен в съботния ден (19-и май) от 10 до 16:30 ч.

Регистрация за участие

Всички, които желаят да вземат участие в „Маратон на приятелството“, могат да се регистрират на сайта на събитието. За 3-километровия крос, детския маратон и състезатели над 60 години участието е безплатно.

Маратон на приятелството

Денят преди събитието (19-и май) е една от последните възможности за регистрация. В случай, че има свободни места, желаещите могат да се запишат на място в часовия диапазон от 10 до 17 ч. А в 17:30 ч. в зала „Катя Попова“ ще започне техническа конференция.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.