Отборът на Gravity с отлично представяне на Petrich DHI 2018

"Папреница" е превзета!

0
 

Сподели

Shares

Първият кръг от Българските даунхил серии се проведе на 11 и 12 май по трасето “Папреница” в Петрич, а състезанието беше наистина оспорвано. Отборът на Gravity показа завидна форма и силно желание за победа, които позволиха на екипа да завоюва три първи и едно второ място.

Ето какво споделиха Росен Ковачев (1 място в категория UCI Men), Стиван Стефанов (1 място в категория Men OPEN), Виктория Гончева ( 1 място при жените) и Румен Белезирев (2 място при юношите) за представянето им на Petrich DHI 2018.

Gravity
Росен, Виктория, Стиван и Румен/Снимка: Валентин Илиев

Как оценявате личното си представяне и това на отбора ви?

Росен Ковачев: Бях решил този сезон да карам в категория Masters, като в последния момент реших да остана в Elite, но без да рискувам в карането си. Не предполагах, че ще дам най-доброто време и съм много доволен от успеха си. Освен моя, имаме още 2 златни медала и едно второ място при юношите. Отборът ни се представи блестящо.

Стиван Стефанов: Смятам, че се представих добре на състезанието, доволен съм от спусканията си и на квалификациите и на финала, въпреки лошото време. Цялостното представяне на отбора е повече от отлично – 3 златни медала и 1 сребърен.

Виктория Гончева: По време на тренировките се чувствах супер на колелото. Очаквах малко повече от себе си, затова смятам, че не се справих много добре. Тази година имаме нови членове в отбора, този факт много ме радва, тъй като сме наистина задружни и това допринася за отличното ни представяне.

Румен Белезирев: Личното ми представяне не беше много добро, тъй като си спуках предната гума на финалното спускане и не успях да се класирам, както ми се искаше… Изключвайки моите проблеми, отборът ни се представи блестящо, а съотборниците ми безспорно си заслужиха златните медали.

Виктория Гончева, Gravity
Виктория Гончева и Изабела Янкова/Снимка: Валентин Илиев

Можехте ли да се справите по-добре и отчитате ли някакви грешки по време на спускането?

Росен Ковачев: Както се казва, винаги може повече. Имах дребна грешка, при която ми откопча единият педал и докато коригирам грешката си, изгубих ценно време.

Стиван Стефанов: Почти винаги има грешки – те са неизбежни заради напрежението по време на самото състезание. Звучи клиширано, но винаги може по-добре. Справих се добре спрямо метеорологичните условия, а те не бяха никак благоприятни за нас състезателите.

Виктория Гончева: Както Росен обича да казва “винаги може по-добре”. Първото място за мен не е достатъчно, аз искам да чувствам прогрес с всяко каране и може би точно това, че се опитвам да прескоча възможностите ми допринася за повечето грешки по време на спускане.

Румен Белезирев: Както казах, имах лош късмет на финалите, но със сигурност, ако нямах технически проблеми, щях да се класирам доста по-дoбре.

Росен Ковачев, Gravity
Колоездач: Росен Ковачев, снимка: Валентин Илиев

Кои бяха най-големите ви конкуренти в това състезание?

Росен Ковачев: Топ 5 от българите определено се отличава от останалите състезатели и наистина конкуренцията е голяма, към тях се присъединиха и няколко чуждестранни участника.

Стиван Стефанов: Има добри даунхил спускачи в България. Аз се радвам, че този спорт се развива и имаме възможност да участваме в такива състезания. А колкото до конкуренцията – в категорията, в която аз карах, а именно Men Open, тя не беше особено голяма за мен!

Виктория Гончева: Сцената на жените в България не е много голяма, но нито едно от момичетата не е за подценяване.

Румен Белезирев: На това състезание за първи път се състезавах в категорията на най-добрите български състезатели, а именно UCI MEN. Но, въпреки това, заех 11-то място сред тях. В бългрския шампионат се състезавам в категория юноши 17-18, в която няма особено голяма конкуренция.

Petrich DHI 2018 награждаване
Стивиан Гатев, Росен Ковачев и Йоан Нейчев (ляво-дясно)/Снимка: Валентин Илиев

Къде и как се подготвяте?

Росен Ковачев: Няма да споменавам карането, защото се подразбира, но ключов момент от подготовката ми са кондиционните тренировки в залата и на стадиона с FitRiders и Functional Physique.

Стиван Стефанов: Моята подготовка за едно такова състезание протича през цялата година, разбира се когато имам свободно време, защото през останалото работя. Специално за това в Петрич се подготвях един месец, тъй като преди това имах дълга почивка от карането заради лош късмет – 2 падания и 2 счупвания в рамките на 4 месеца и ми беше нужно време да се възстановя. Самата подготовка протича през седмицата в залата, а през уикенда с каране в планината.

Виктория Гончева: Физически се подготвям чрез кондиционни тренировки във Functional Physique 2 или 3 пъти в седмицата (зависи от това колко пъти карам колело). Най-често карам на Витоша или Боровец, където с нетърпение чакам да отворят лифтовете!

Румен Белезирев: Подготовката ми протичаше главно на домашното ми трасе.Също така имахме няколко тренировъчни уикенда с отбора преди състезанието.

Росен Ковачев
Росен Ковачев. Фотограф: Константин Тръпчев, Red Bull JOURNEYversity

Размисли и страсти относно трасето – кои бяха най-адреналиновите участъци и има ли разлика в качеството спрямо миналата година?

Росен Ковачев: Трасето беше подготвено изключително добре! Всички участъци бяха много добре почистени, виражите бяха изградени на ново и имаше нови елементи.

Стиван Стефанов: Трасето тази година определено беше по-подготвено от миналата и имаше някои подобрения. Няколко участъка се отличаваха като по-адреналинови и те са дропът в горната част, един улей, който малко хора успяха да прескочат, и в долната част имаше една секция от камъни.

Виктория Гончева: Трасето беше добре изчистено, но промени от миналата година почти нямаше. Най-технични и най-любими ми бяха участъците с камъните и стръмните виражи преди финала.

Румен Белезирев: Лично на мен трасето ми допадна, но най-трудното нещо беше да успея да го издържа, тъй като беше доста дълго. Едни от най-адреналиновите участъци бяха големият улей, който трябваше да се прескача и каменната секция в края на трасето. За щастия успявах да ги минавам чисто и без падания. Спрямо миналата година трасето е почити същото със съвсем леки промени, но дори бих казал, че качеството му тази година беше по-добро.

На какво ниво беше организацията?

Росен Ковачев: Отново беше повече от добре. Всичко вървеше по план, имаше разположени навсякъде маршали, а извозването за финала беше предвидено по стартови списъци и нямаше проблем, въпреки дъжда.

Стиван Стефанов: Организацията беше на ниво, както всеки път. Не е лесно да се обработи, обезопаси и подготви толкова дълго и трудно достъпно трасе. Също и по време на състезателния ден всичко вървеше по план.

Виктория Гончева: Транспортът беше малко бавен, но всичко останало свързано с организацията беше идеално.

Румен Белезирев: Организацията беше на доста високо ниво. Първият ден имахме малък проблем с транспорта до старта на трасето, но организаторите намериха начин да се справят с него и всичко беше наред.

Petrich DHI 2018 награждаване
Petrich DHI 2018 награждаване/Снимка: Валентин Илиев

 

Представянето ви беше повече от отлично, какви други предизвикателства ви предстоят?

Росен Ковачев: Моите планове са за българските даунхил серии, но другите членове от отбора ни ще участват в кръгове от Световните, Европейските и Балканските купи. Тук е момента да спомена, че в началото на сезона се проведе и Европейското в Португалия, на което Вики успя да се класира четвърта, а Румен петнадесети.

Стиван Стефанов: Благодаря, надявам се и занапред да е така! Всяко състезание за мен е ново предизвикателство, радвам се, че вече мога да бъда част настоящия състезателен сезон. Предстои ми да посетя всички кръгове от Българските даунхил серии и евентуално някои състезания от Балканската купа!

Виктория Гончева: С нетърпение очаквам първия кръг от Балканската купа в Синая, Румъния. Миналата година се контузих на това трасе и все пак резултата ми беше добър. Това наистина приемам като предизвикателство, защото все още не мога да преодолея факта и страха, породени от травмата.

Румен Белезирев: Очаквам с нетърпение двете балкански купи, които наближават. Първата е в Синая, Румъния, а другата в Македония. Ще направя всичко възможно да не повтарям грешките си от предишното състезание и да дам най-доброто от себе си.

Формулата за успех?

Росен Ковачев: Постоянство и работа в екип. Един от най-сплотените отбори сме и всеки допринася за успеха на другите.

Стиван Стефанов: Формулата за успех според мен е да вярваш в себе си, да преодоляваш трудностите и да не се отказваш.

Виктория Гончева: Усилена работа, желязна психика и здрав сън!

Румен Белезирев: До момента не съм имал големи успехи и няма как да кажа точната формула за успеха, но предполагам, че с отдаденост и много тренировки всичко се постига.

Във видеото по-долу се спускаме по петричкото трасе с Росен Ковачев.

Челните места в останалите категории заемат: FW – Димитър Мазнейков от клуб VIVO; Junior 15-16 – Йордан Анчев от RIDERS UNITED; Master 30+ – Милан Димов от RIDERS UNITED

Снимките от Petrich DHI, използвани в статията, бяха любезно предоставени от Valentin Iliev Photography.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.