Хрониките на един професионален скачач

0
 

Сподели

Shares

Тодор Спасов - Хрониките на един професионален скачач

Само допреди седмица българският представител в световните серии Red Bull Cliff Diving 2011 – Тодор Спасов пребиваваше в Мексико. Целите на престоя му в Северна Америка бяха почти изцяло обвързани с факта, че ще участва в третия кръг от шампионата в Атина, Гърция (22 май). В страната на маите Тодор тренираше на басейн с олимпийски размери заедно с приятелите си от Red Bull Cliff Diving – Хасан Моути, Сирил Оумеджкан и Ален Кол. Освен това изпита възможностите си на скачач и в реални условия, взимайки участие в 2 състезания на местна, мексиканска почва. През останала част от времето си Тодор се подготвя индивидуално, използвайки съоръжения от типа на 25-метрова кула.

Тодор Спасов - Хрониките на един професионален скачач

МАЛКО ФАКТИ ЗА ТОДОР:

Професионални занимания – освен в състезания по скокове във вода, Тодор се изявява в популярни шоу програми, включително такива с изпълнение на висок скок, както и каскади. Освен това има натрупан опит в тръгналия от Канада, но придобил световна слава Cirque du Soleil.

Старт – Тодор е софиянец, роден на 26 юни 1978 г. Понастоящем живее във Франция, но обикаля целия свят с напрегнат график в ръка.

– „Колелото се завърта” – европейското първенство по плуване през 1985 г. е повратната точка – веднага след неговото приключване, е записан от майка си на тренировки по плуване. 6 месеца по-късно треньори му предлагат да се прехвърли в по специфична дисциплина, а именно скокове във вода. В резултат, 13 години се състезава за Българския национален отбор и е многократен шампион на страната ни във всички възрасти.

Начинанието Хонг Конг – телефонно обаждане на приятел през 2000 г. го отвежда в Хонг Конг. Остава около 2 години и стартира заниманията си по Cliff Diving. Именно там за първи път скача от 25 м. Поставя си и целта на бъдещето – да участва в състезания по висок скок.

Отложени възможности – през 2002 г. получава покана за участие в световния шампионат по висок скок, който тогава е спонсориран от Red Bull. Приблизително по-същото време обаче идва и предложението от Cirque du Soleil. Тогава Тодор е поставен пред избор, който го отвежда до прага на канадския феномен в цирковото изкуство.

Странствания по света – пътуванията дават шанс на Тодор да се запознае с най-големите имена в спорта. Неслучайно сред личните му приятели са почти всичките 12 участници от сериите Red Bull Cliff Diving или както са известни още – елитът на екстремните скачачи.

Първи шанс в световната купа – през 2009-а участва за първи път в състезание от световната купа по висок скок, провело се в Италия и Словения. На следващата година повтаря участието си.

Red Bull Cliff Diving Connection – следи сериите още от създаването им преди две години. За настоящия сезон е официално поканен да участва в третия кръг в Атина (Гърция). От представянето му ще зависи дали ще бъде повикан и в още от стартовете от шампионата тази година.

Тодор Спасов - Хрониките на един професионален скачач

ВИЖТЕ И ОЩЕ ОКОЛО Red Bull Cliff Diving 2011:

Red Bull Cliff Diving 2011 с българско участие

Орландо Дуке – победителят от Рапа Нуи – първият кръг от Red Bull Cliff Diving 2011

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.