Първото изкачване на Макалу

Осъществено на 15-и май 1955 г.

0
 

Сподели

Shares

Днес ще отправим поглед към петия по височина връх в света – Макалу (8481 м), за да отбележим, че 15-и май е датата, на която е осъществено първото му изкачване. Годината е 1955, а постижението е дело на французите Жан Кузи и Лионел Тере. Алпинистите са част от експедиция, чиито останали членове също достигат до върха – четирима от тях – ден по-късно, а другите четирима се справят с изпитанието успешно след два дни – на 17-и май.

Първото изкачване на Макалу е едно от големите постижения за времето си, тъй като характерна за върха е пирамидалната му структура, която го прави едно от най-трудните осемхилядни препятствия за преодоляване от алпинистите.

Макалу
Снимка: trekkingpartners.com

Друг важен момент, върху който се акцентира, е, че до този момент до високите върхове в Хималаите са достигали само по един или двама членове на експедиция, а останалите осъществяват логистичната подкрепа към тези, които се катерят.

Опитите предшественици

Преди Жан Кузи и Лионел Тере да стъпят на 8481 м, историята на върха познава още 3 опита за изкачването му, които обаче по различни причини не се увенчават с успех. Година по-рано например, през пролетта на 1954, американска група тръгва нагоре по югоизточния ръб на Макалу. Те обаче достигат до височина от 7100 м, от която са принудени да се върнат надолу, поради непрекъснатите бурни ветрове в околността.

Новозеландска група, част от която е бил и Едмънд Хилъри, също е била в района на Макалу през пролет 1954. Контузии и височинна болест обаче са били факторите, които са възпрепятствали алпинистите да достигнат върха.

Макалу
Снимка: myhimalayas.com

През есента на същата година френска експедиция осъществява първото изкачване на дъщерните на Макалу върхове – Кангчунгтце и Чомо Лонзо.

В историята на 8481-метровия връх има и още важни събития. Едно от тях е първото зимно изкачване, на което станахме свидетели не чак толкова отдавна. Разберете кога се случва то и кои алпинисти го осъществяват тук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.