Австралия инвестира в спасяването на Големия бариерен риф

0
 

Сподели

Shares

Правителството на Австралия излезе с решение да инвестира 375 милиона долара в спасяването на Големия бариерен риф. Както вече сме ви разказвали, едно от природните чудеса на света е изложено на риск от унищожение, което е пряко повлияно и от човешката дейност.

ВИЖТЕ ОЩЕ: В опасност ли е Големият бариерен риф?

Great Barrier Reef
Снимка: wingsoffire.wikia.com

Процесът, който се случва през последните няколко години, е обезцветяването на коралите. Това е резултат от непрекъснатите промени на температурата на водата и прекомерното замърсяване. Тези фактори принуждават коралите да изхвърлят основния хранителен ресурс от тях, което, освен че премахва цвета им, ги прави още по-податливи на различни болести.

Great Barrier Reef
Снимка: nytimes.com

Точно по тази причина правителството на Австралия ще си партнира с фондацията, която отговаря за Големия бариерен риф, като инвестира 375 милиона долара, с които да се опита да започне процеса по спасяването му.

Част от средствата ще отидат за подобряване на качеството на водата и намаляване на замърсяването, като се променят някои от земеделските практики (намаляване на употребата на тор, например). Освен това ще се инвестира в различни проучвания как може да бъде спасен рифът и във въвличане на хората в мисията, като целта е да получават все повече информация за това какво вредно влияние оказват самите те и как могат да го сведат до минимум. Част от сумата ще помогне и за все по-обширно разпространение на проблема, за който да се говори повече и още по-често.

Great Barrier Reef
Снимка: businessdestinations.com

Ако планът за спасяване на едно от чудесата на света пропадне, означава, че това ще причини смъртта на цялата екосистема и морския живот, благодарение на който ние получаваме 50% от кислорода, който дишаме.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.