Боян Петров по склона на връх Шиша Пангма

0
 

Сподели

Shares

Боян Петров; Фотография: Тихомир Рачев
Боян Петров; Фотография: Тихомир Рачев

По данни на унгарски алпинист, част от експедицята, в която е Боян Петров, изкачването е започнало на 29-и април. Нашият алпинист е бил видян, с бинокъл от базовия лагер, да се придвижва към лагер 3, който е на височина 7350 м, а на 5-и май трима украински алпинисти и шерпи са достигнали този лагер, където са открили палатката на Боян Петров, навята от сняг. Те са подали сигнал и Боян е обявен за издирване, но все още няма връзка с него. Предполага се, че поради влошаването на времето Боян е продължил към по-ниските лагери, които са по-безопасни и по-добре снабдени за изчакване на благоприятно време.

Все още няма информация за местонахождението му както и дали е изкачил върха преди влошаването на времето, тъй като, както обикновено, Боян предпочита да следва собственото си темпо и се движи соло пред останалата част от експедицията.

Боян Петров; Фотография: Тихомир Рачев
Боян Петров; Фотография: Тихомир Рачев

Мислите ни са с Боян и вярваме, че постъпва по най-правилния начин и действията му ще го доведат невредим вкъщи.

Публикацията на съпругата му – Радослава Ненова, във Фейсбук

Връх Шиша Пангма е един от най-малко изкачваните осемхилядници. Шеговито наричат върха Джуджето, тъй като е на последно място по височина сред 14-те осемхилядника. Тибетски името му означава Планина на пасищата, но по-често е отбелязван на картите с индийското си име – Светата обител. Повече за Шиша Пангма вижте тук

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.