Връх Руй – първенецът в едноименната планина

0
 

Сподели

Shares

Тази седмица 360-градусовият ни поглед над българските планини и природа ни отвежда до връх, който ни предоставя 360-градусова панорама. Казва се Руй и е най-високият в едноименната планина. Извисява се на 1706 м и се намира в непосредствена близост до границата със Сърбия.

връх Руй
Снимка: Михаела Стоянова

Въпреки височината на Руй, не трябва да се заблуждаваме, че изкачването му е сред лесните начинания. Оказва се, че има няколко маршрута, от които можем да подходим към него. Един от тях поставя началото на пътеката в село Ломница, което е на няколко километра от град Трън. Разбираме че височината, на която се намира, е 856 м. Това означава, че тръгнем ли нагоре, ще трябва да преодолеем почти 1000 метра денивелация.

В началото на маршрута навлизаме в гора, където поемаме по широка пътека. Тя е приятна за вървене и не изисква много усилия, но все пак през голяма част от времето усещаме как постепенно набираме височина.

Това всъщност е и по-дългата част от прехода, която впоследствие ще ни отведе до хижа в подножието на връх Руй. Тя носи същото име. Стигнем ли я, вече ще имаме и визуален контакт към крайната ни цел. Това ни кара да осъзнаем, че трудният участък тепърва предстои, защото виждаме, че има още височина за преодоляване.

хижа Руй
Снимка: Михаела Стоянова

От хижата първоначално продължаваме по равна пътека, която на моменти дори слиза надолу. След много малко тя ще ни отведе в края на гората и началото на същинското изкачване на върха. Там обаче трябва да сме внимателни, защото пътищата се разделят. Единият продължава напред към село Туроковци, а нашата задача е да поемем вдясно, откъдето започваме да вървим нагоре.

Тук вече теренът става по-стръмен, въпреки че на места не изглежда така. Определено обаче ще ни трябват сили да го преодолеем.

връх Руй
Снимка: Михаела Стоянова

Постепенно около нас ще се открива панорама, която ще ни мотивира да продължаваме напред.

връх Руй
Снимка: Михаела Стоянова

Колкото повече се извисяваме, толкова повече осъзнаваме, че не трябва да се отказваме, защото все повече наближаваме крайната си цел. Щом големият наклон се превърне в равно пространство, разбираме, че вече сме на 1706 м и ни остават броени метри до същинския връх. Там ще ни е трудно да обхванем с един поглед цялата красота, която се изправя срещу нас.

връх Руй
Поглед от връх Руй/снимка: Михаела Стоянова
връх Руй
Снимка: Михаела Стоянова
Какво е важно да знаем, когато изкачваме върха?

Руй е един от пограничните върхове в България. Затова е важно да предупредим гранична полиция за плановете си да достигнем до него и да носим със себе си личните си документи.

Времетраене и маркировка

Цялото изкачване отнема поне 3 часа в посока, в зависимост от темпото, с което се движим. На слизане обаче ще сме по-бързи. По тази причина трябва да отделим поне 5 часа за отиване и връщане. Маркировката от село Ломница е червена и ясно различима, което означава, че вероятността да се изгубим, не е много голяма.

Където и да отидете, не забравяйте, че застраховката е много важна! Нашите приятели от Parana много добре знаят това и по тази причина са помислили за всеки един детайл, който ще бъде във ваша полза при използване на услугата. Гъвкавост (или активиране, само когато ви трябва), сключване по всяко едно време и изцяло онлайн са само част от положителните ѝ характеристики. Научете повече за тях от тук и не се колебайте да се застраховате, защото сега ви даваме промо код „360“, с който ще получите 10% отстъпка от редовната ѝ цена!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.