Българско участие на едно от най-големите събития в SUP сърфинга

 
0

Добра новина от света на водните спортове за България!

Поглеждаме отвъд океана към предстоящото издание на едно от четирите най-големи събития в света на SUP сърфинга – Каролина Къп, Северна Каролина, Съединените щати, където тази година ще участва и българския атлет Виктор Милев.

Carolina Cup, Виктор Милев

Вик е първият български състезател в дисциплината „distance race“ (състезание на определена дистанция – бел.ред), част от отбора на 425pro и инструктор в сърф училище “Акаша”.

През миналата година се радвахме на дебюта на Ники Николов – Кико, на световната сцена в дисциплината SUP wave surfing (сърфиране по вълни – бел.ред), а сега е време и за нови хоризонти пред стартиращите български SUP състезатели.

Виктор Милев

Каролайна Къп е едно от четирите големи състезания по падълборд сърф, наред с Молокай2Оаху, Хууд Ривер и прочутия Пасифик Падъл Геймс, в който Вик се е устремил в началото на октомври. В света на SUP –а тези състезания са сравними само с четирите турнира от големия шлем в тениса. Това са най-големите, най-престижните и в известна степен – най-тежките състезания.

Каролайна Къп носи заслужения прякор „Гробището“ (The Graveyard). Състезанието е едно малко мъчение, дистанцията на което обикаля полуострова Райтсвил Бийч (Wrighsville Beach). Цялата дистанция е 21 км, като в открития океан състезателите се движат по вятъра (downwind), а в канала, заобиколен от брегове – срещу вятъра (upwind). Като в комин, гребането срещу вятъра продължава над 10 км. Там голяма част от състезанието приключва за повечето атлети, откъдето идва и прякорът „гробището“.

Каролина Къп

Това състезание ще бъде истинско предизвикателство за Вик, а подготовката за него тече вече три месеца – в Германия, Австрия и Италия.

Това не е неговото първо представяне на състезание, но със сигурност носи най-голяма сила в неговия стремеж за професионален път.

С мартеница и български флаг, той ще се бори в категорията на аматьорите, карайки 425pro Outlaw 14“x 24“, професионална SUP дъска, шейпната от таитянската марка 425pro.

14-футовата дъска е с дължина 4.27 м, масивен дълъг корпус, който обаче в открити океански води изглежда като сламка, яхната от човек.

Виктор Милев

Следете състезанието, което стартира на 18 април, в официалната страница на събитието или фейсбук страницата тук.

Успех на нашия български състезател!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.