Орландо Дюк победител в първият кръг на Red Bull Cliff Diving 2011

0
 

Сподели

Shares

Орландо Дуке (Колумбия) в Red Bull Cliff Diving 2011 о.Рапа Нуи, Чили / фотография: Ромина Амато

С изключителното изпълнение на скока си от 27-метровата платформа на остров Рапа Нуи, Орландо Дюк (Колумбия) надви над всичките си 12 съперници, участващи в началното състезание от Red Bull Cliff Diving 2011. В резултат той получи съдийска оценка с над 40 пункта по-висока от тази на втория Артем Силченко. Това се случи през изминалия уикенд, когато световният елит на екстремните гмуркачи, въпреки потенциалната опасност от цунами, се бе събрал на „пъпа на света” или както още е известен – Великденският остров в средата на Тихия океан, т. е. първата спирка от тазгодишното издание на сериите. То, изненадващо за местните, премина под зоркия поглед на птицата Ману Тара – рядък екземпляр в тази част на Рапа Нуи, чието име в превод означава късмет. Нещо повече, за да е с благополучен изход, състезанието бе благословено според обичаите и вярванията на хората от острова.

Преди около 7 месеца Орландо Дюк спечели последния старт от сериите Red Bull Cliff Diving за 2010 г. В крайна сметка обаче той приключи втори в шампионата и обяви, че през 2011-а ще се опита да си възвърне загубената титла. Отново на състезателната платформа, след междусезонната пауза с интензивни тренировки, 36-годишният Дюк бе впечатляващ. Той постигна резултата си, въпреки че само няколко седмици преди състезанието, по време на тренировка, се контузи. Най-близките конкуренти на колумбиеца бяха останалите респективно на 2-о и 3-о място Артем Силченко (Русия) и миналогодишният шампион Гари Хънт (Великобритания). Надпреварата се проведе съгласно новия формат на сериите, според който всеки участник има право на 4 скока.

Орландо Дуке (Колумбия) в Red Bull Cliff Diving 2011 о.Рапа Нуи, Чили / фотография: Дийн Тремл

„Предизвикателството на нашия спорт се състои най-вече във факта, че трябва да събереш и представиш всичките си усилия в един единствен ден. Възможно е да си се подготвял 6 месеца, но после на състезанието идва опасността от цунами. Независимо от препятствията обаче трябва да се съсредоточиш и да си готов за този един ден“ – каза победителят Орландо. „В началото на скока се чувствах много, много добре и когато излязох от водата видях оценките на журито. Те напълно отговаряха на усещането по време на скока. Щастлив съм.“

Ето и финалните резултати от първия старт
1 Орландо Дуке – КОЛУМБИЯ – 471.90 т
2 Артем Силченко – РУСИЯ – 428.80
3 Гари Хънт – ВБР – 399.65
4 Слава Полиешчук – УКРАЙНА – 390.90
5 Михал Навратил – ЧЕХИЯ – 381.05
6 Сирил Оумеджкан – ФРАНЦИЯ – 363.80
7 Хорхе Ферсули – МЕКСИКО – 255.90
8 Стивън Лобю – САЩ – 253.20
9 Хасан Моути – ФРАНЦИЯ – 244.80
10 Саша Куценко УКР 244.40
11 Кент де Монд САЩ 234.40
12 Хуселино Алвес де Лима мл. (уайлд кард) – БРАЗИЛИЯ – 232.90
13 Ален Кол – ЛЮКСЕМБУРГ – 226.45

От своя страна българският представител в „акваторията” на Red Bull Cliff Diving Тодор Спасов коментира: „Световните серии Red Bull Cliff Diving 2011 започват изключително интересно. Всички участници са отлично подготвени. С около ½ от тях бяхме заедно в Мексико преди началото на сезон 2011, където участвахме в две извъншампионатни състезания. Затова имам реален поглед и върху подготовката им и върху това, което показаха в първия кръг от сериите на остров Рапа Нуи. Почти всички скокове в Чили бяха на много високо ниво и с умишлено добавени още по-опасни елементи в сравнение с предишни трикове на състезателите. Радвам се за Орландо Дуке, който стартира годината с победа. Тепърва обаче очаквам изненади от руската школа в лицето на класиралия се втори Артем Силченко. Останалият на 3-о място Гари Хънт, който е миналогодишният шампион в сериите, пък в момента изпълнява по перфектен начин най-трудните в техническо отношение скокове. Очаквам в следващото състезание той да се реваншира. Това ще стане в Мексико, където на 10 април 2011 г. световният елит на екстремните гмуркачи ще се събере отново.

12-те гмуркача от серията Red Bull Cliff Diving 2011 в обща снимка преди първото състезание на о.Рапа Нуи, Чили / фотография: Дийн Тремл

Тодор Спасов ще участва в третия кръг от сериите Red Bull Cliff Diving 2011 в Атина (Гърция) през май.

Световни серии Red Bull Cliff Diving 2011 – нови участници, уникални места за провеждане на състезанията и изключителни скокове във вода от 27 м височина. Освен това за третото си поредно издание световните серии Red Bull Cliff Diving се появяват с няколко нововъведения.
Състезанията са седем и са предвидени в периода март-септември 2011 г. За целта са подбрани невероятни, природно красиви места или такива, дело на човешката мисъл. Участват най-известните майстори на висок скок в света. За полет, продължаващ едва 3 секунди, те трябва да представят своя номер. Всички детайли от скока са тренирани в продължение на месеци.
Състезанията от сериите Red Bull Cliff Diving се наблюдават от петима международни съдии. Точки се получават в зависимост от степента на трудност и перфекционизма при изпълнение на съответния скок.

Red Bull Cliff Diving 2011 – спирка 1 – географска справка
Рапа Нуи/Великденски остров, Чили

Местонахождение – заливът Матавери Отай
Координати – 27°07’Ю, 109°21’З
Старт/край на състезанието – 10.00 ч/12.00 ч
Височина на платформата – 27 м
Дълбочина на водата – над 8 м
Температура на водата през март – 26°C
Температура на въздуха през март – 22°C
Вода – Тих океан, солена
Особеност – Името на острова се появява при откриването му, тъй като това става на Великден, 5 април 1722 г.

„Пъпът на света”, Рапа Нуи, Великденски остров – все нарицателни на едно и също нещо – островче насред Тихия океан. То обаче далеч не е „ничия земя”, а териториално владение на латиноамериканската държава Чили, намиращо се на 3 510 км навътре във водната шир. Вековна история, мистичен, неудържим шепот и още нещо – сцена на началното за 2011 г. състезание от сериите Red Bull Cliff Diving.

В най-ново време Рапа Нуи се населява от 3 791 души, но не това е най-феноменалното. Тайнственият остров, до който достъпът е силно затруднен, спира дъха на посетителите с разпилените наоколо монолитни, обикновено 10-метрови, човешки статуи с тегло от по 86 тона. Наречени моаи, броят на откритите до момента, поразяващи скулптури, възлиза на 887. Още през 1935 г. Рапа Нуи придобива статута на национален парк. През 1995-а идва и световното признание – прибавен е към списъка на ЮНЕСКО за културно-историческо наследство.

Пресечната точка с Red Bull Cliff Diving, т. е. мястото с платформата за висок скок, ще е заливът Матавери Отай. Мястото е в близост до пещерата Ана Кай Тангата, известна още като „пещерата на човекоядеца”. Поради съдържащите се там древни рисунки на птици, тя се е превърнала в знаменит археологически паметник.

Локациите за Red Bull Cliff Diving 2011

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.