Полските Високи Татри – една красива магия

0
 

Сподели

Shares

В днешния прекрасен ден мислите ни се простират отвъд градската шир. Тази седмица обаче ще ви отведем на едно по-различно пътуване. Чрез него ще ви покажем красотата на полските Високи Татри. Там имахме възможността да се насладим на природата, която ни заобикаляше в региона на Черното езеро или Czarny Staw, казано на полски.

Черното езеро се намира в близост до Закопане – един от най-значимите зимни курорти в държавата. Именно от там е и една от изходните точки, за достигнем до крайната си цел. Малко след края на селището започва пътеката, която ще ни отведе до нея. А до началото на тази пътека можем да стигнем с автомобил.

Черното езеро
Снимка: Михаела Стоянова

Езерото се намира 1583 м, но въпреки това снегът се задържа по-дълго време през годината, в сравнение с българските планини. Подходът към него не се характеризира с пословична трудност, особено за по-опитните планинари. Върви предимно в гората, като пътеката е ту равна, ту на места се усещат възвишения. На моменти се откриват красиви гледки към околните върхове, които са забележителни, когато са заснежени. След не дълго вървене, малко повече от час (зависи и от темпото, разбира се), достигаме хижа, където имаме възможност да отдъхнем за момент. От там всъщност започва и финалната част на маршрута ни, в която отново има и ходене по равен терен, и изкачвания.

След около още половин час достигаме крайната си цел и виждаме езеро – красиво и до голяма степен наподобяващо любимото ни рилско Йончево езеро. Правим си тези изводи и заради околните върхове, които допълват щрихите на цялостния пейзаж. Именно това ни кара да се чувстваме добре, защото нещо ни напомня за това, което е у дома.

Снимка: Михаела Стоянова

На езерото също имаме възможност да отдъхнем и да се насладим на всичко, което ни заобикаля. Разбираме, че Черното езеро е едно от най-посещаваните места в региона, заедно с Морско око – най-голямото езеро във Високите Татри. Те са непрекъснат обект на интерес от туристите в региона.

След, всичко което научаваме и преживяваме, е време да поемем в обратната посока – към Закопане. Знаем обаче, че времето не ни притиска, защото ще вървим само надолу, а това е по-лесната част от маршрута ни за деня.

А ако приключенската ви същност е зажадняла за красиви маршрути в родните ни планини, можете да почерпите вдъхновение от тук и тук

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.