Магията на Стара планина: Райското пръскало

 
0

Наближава сезонът, в който всичко ще разцъфне. Дъждовете през последните дни са предпоставка да вярваме, че съвсем скоро и водопадите ще разцъфнат от красота. Точно затова днес ще ви разкажем за един от тях – Райското пръскало, който навярно знаете е най-високият постоянно течащ водопад не само в България, но и на целия Балкански полуостров.

Райското пръскало
Снимка: Михаела Стоянова

Райското пръскало се намира в Стара планина, в подножието на връх Ботев. Височината му достига до 124,5 м. Когато човек е в околността много лесно потъва в красотата на всичко, което го заобикаля. Причина за това е не само водопадът, а и скалите, които формират цялостния пейзаж. Близо до Райското пръскало се намира и хижа „Рай“, която е любима много туристи, именно заради вдъхновяващата среда в околността. Хижата е изходен пункт да се стигне както до самия водопад, така и до първенеца в планината – връх Ботев.

Райското пръскало
Снимка: Михаела Стоянова
Как да стигнем до водопада

До Райското пръскало има пътека, която тръгва от хижа „Рай“. Тя е приятна, подходяща за бавна разходка, тъй като няма да ни отнеме повече от половин час, докато стигнем до подножието на водопада.

Райското пръскало
Снимка: Михаела Стоянова
Как да стигнем до хижа Рай

Най-известният маршрут започва от местност Паниците, която се намира близо до град Калофер. Тръгваме по пътека, която ще ни дава възможност да вървим както по равни пространства, така и по терени, по които ще трябва да се изкачваме. Тя започва в гориста местност, но след като наберем малко височина, ще излезем на равно открито пространство, откъдето ще имаме видимост и към връх Ботев.

Връх Ботев
Снимка: Михаела Стоянова

След известно време теренът ще започне отново да редува полегата пътека и изкачвания. А финалният етап ще ни отведе отново в гора. Когато излезем от нея, вече ще имаме визуален контакт към хижата и водопада, което означава, че остават броени минути до крайната ни цел. Целият маршрут ще ни отнеме около 5 часа.

А как да стигнете до връх Ботев можете да видите тук.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.