Да откриеш Колумбия

0
 

Сподели

Shares
Колумбия, долината Каука автор: Ира Кюрпанова
Колумбия, долината Каука автор: Ира Кюрпанова

Живях в заблуда! Не ден и два, а цяла вечност. Ограниченост някаква ме е сполетяла, защото асоциациите ми с Колумбия бяха мафия, наркотици, бедност, престъпност и нищо друго. А то – МАГИЯ!

Roldanillo, Valle de Cauca снимка: Ира Кюрпанова
Roldanillo, Valle de Cauca снимка: Ира Кюрпанова

Ако искате прекрасни, летни, екзотични дни през зимата и спокойствие за душата, можете да се отправите към Колумбия. Наситеният зелен цвят и океанският вятър ще ви накарат да се почувствате вълшебно. Пъстрота и настроение ще озарят дните ви. Звучи като същинска утопия, но е факт!

La Tulia автор: Ира Кюрпанова
La Tulia  автор: Ира Кюрпанова

Ще ви бъде много полезно да говорите поне малко испански. В провинцията хората рядко говорят английски, но колумбийците са изключително приятелски настроени, гостоприемни и любознателни. Контактът с тях е истинско удоволствие. От местните можете да научите за най-красивите места в района или къде да хапнете вкусно и евтино, да се посмеете от сърце и още много. За първи стъпки в испанския чудесна работа върши самоучителят Duolingo (който има мобилно приложение).

снимка: Ира Кюрпанова
снимка: Ира Кюрпанова

Ако имате нужда от помощ, дори и да не я търсите, ще ви я предложат. Хората в Колумбия са утопично добри. Не съм подозирала, че може да съществува такова място и такова общество! Чужденци, живеещи там, твърдят, че Колумбия е почти идеалното място. И думата „почти“ е свързана само с личните дерзания. Социумът там е на изключително ниво!

Тулиа снимка: Ира Кюрпанова
Тулиа снимка: Ира Кюрпанова

Българските граждани не се нуждаят от виза за Колумбия. Има такса, която се плаща при излизане от страната със самолет, но само ако престоят е повече от два месеца. Таксата зависи от държавата на пребиваване и авиокомпанията.

Ако си решил да ходиш в джунглата, е добре да имаш ваксина срещу жълта треска. А за цялата страна – репелент, защото колумбийските комари са невидими, но кръвожадни.

снимка: Ира Кюрпанова
снимка: Ира Кюрпанова

Колумбия има изключителна автобусна мрежа. Можете да пътувате денонощно. Автобусите са удобни, разполагат с wi-fi, но имайте предвид, че шофьорите понякога карат като луди. Цената за около 500 км е 15-20 долара.

Най-използваният транспорт, особено в провинцията, са моторите. Можете да наемете като за  24 часа цената е 30 000 песос, което са 10-11 долара. При повече дни цената ще падне. Моторите не са мощни и с гориво за 3-4 долара се минават повече от 100 км. Необходимо е да се уверите, че моторът има всички документи и да имате книжка, тъй като проверки има ежедневно, особено по главните пътища. В планината можете да си позволите да се движите и с мотор без застраховка. Каските са задължителни!

Ако имате повече време и решите да пътувате на стоп, няма да сбъркате. Особено в района на Valle de Cauca стопът работи безотказно. Дори само да вървиш покрай пътя, без да вдигаш ръка, хората спират (коли, моторчета, камиони)  и те питат за къде си. Понякога се отклоняват от пътя, за да те закарат. Велико!

Bolivar снимка: Ира Кюрпанова
Bolivar  снимка: Ира Кюрпанова

Задължително опитайте колумбийските плодове. Ще откриете невероятни вкусове, типични за тези земи. Чонтадуро (Chontaduro) със сол и мед е местният афродизиак. Обелено, мангостиното прилича на голяма скилидка чесън и е една от световните супер храни. Много е вкусно!

От дърветата берете само това, което наистина познавате, защото има апетитно изглеждащи плодове, които са отровни.

снимка: Ира Кюрпанова
авокадо   снимка: Ира Кюрпанова

Ако сте запален орнитолог, ще попаднете в истинско птиче царство – над 1500 вида птици, от колибри до кондор. Понякога са толкова пъстри, че могат да ви заслепят.

снимка: Ира Кюрпанова
снимка: Ира Кюрпанова

Колумбийската бира не е много хубава, но ромът (Marquez) и анасоновата им напитка (Aguardiente) са чудесни. Интересното е, че колумбийците не пушат и не пият. Ако свивате тютюн на обществено място, е твърде възможно полицаи да ви проверят дали не пушите марихуана, защото там не продават тютюн.

Не пропускайте празник! Атмосферата винаги е чудесна и дори и да не можете да танцувате – ще се научите. Колумбийците обичат да се забавляват и имат усет за това. А да попаднеш сред стотици танцуващи на едно място, е вълшебно.

Valle de Cauca снимка: Ира Кюрпанова
Valle de Cauca снимка: Ира Кюрпанова

Вземете си бански, дори и да не сте близо до океана!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.