Зимните олимпийски спортове в миналото

0
 

Сподели

Shares

Embed from Getty Images

Първите Зимни олимпийски игри се случват през 1924 в Шамони, Франция. Както можете да си представите, добре познатите ни днес олимпийски спортове са изглеждали малко по-различо назад във времето и основна роля за това има екипировката.

От вълнените пуловери и обемните панталони до високотехнологичните материи и аеродинамична екипировка – как се е променил външният вид на някои от зимно-олимпийските спортове, споделяме в следващата галерия.

На снимката по-горе: Свен Утерщром (в средата) – златният медалист в ски бягането на 18 км от игрите в Ню Йорк, САЩ през 1932.

Бобслей

Embed from Getty Images

Спускането с шейна е част от олимпийската програма още от първите зимни игри в Шамони. На снимката виждаме британския тим, който се състезава по обичайния за онова време начин – по пуловери и без никаква екипировка за безопасност. Облеклото и очевидното развитие на самите шейни обаче не са единствената разлика. В началото състезателите са се спускали по-скоро по писта, която впоследствие бива „надградена“ до заледен улей.

Женски отбори по бобслей започват да се състезават в Олимпиада чак по време на игрите в Солт Лейк Сити през 2002.

На снимката по-долу виждаме и първото олимпийско бобслей трасе от игрите във Франция през 1924 и финиширащият по него италиански отбор.

Embed from Getty Images

Фигурно пързаляне

Embed from Getty Images

Фигурното пързаляне е част от зимно-олимпийската програма още от първите игри. Преди тях обаче, спортът е участвал и в летни Олимпиади – през 1908 в Лондон и 1920 в Антверп. Някогашните състезания пък са се провеждали на открито.

Embed from Getty Images

Ски скок

Embed from Getty Images

Очевидно през 1948 не са държали особено много на сигурността. Както ясно виждаме от снимката швейцарецът Никлаус Щъмп не носи нито каска, нито маска, нито дори ръкавици. Позицията на тялото по време на скока изглежда също се е променила от четиридесетте до днес, както са се променили и постиженията на спортистите. Ако през 1936 е изпълнен първият скок по-дълъг от 100 м, то настоящият световен рекорд е 253.5 м (държан от Щефан Крафт).

Embed from Getty Images

Изглежда обаче, и през 68-а все още са били доста смели по отношение на безопасността. На снимката по-горе е Бьорн Виркола по време на зимната Олимпиада във Франция през 1968 г.

Гигантски слалом

Embed from Getty Images

Няма как да не обърнем специално внимание на шапката с понпон, която „замества“ каска върху главата на френския скиор Мариел Гойшел по време на Олимпийските игри от 1964 в Австрия. Разбира се, през 64-а все още няма и следа от модерните, прилепнали по тялото, аеродинамични екипи, с които сме свикнали да виждаме скиорите днес.

Гигантският слалом прави дебюта си на Олимпийски игри през 1952 в Осло, Норвегия.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.