Момчето, което тайно се промъкна в кораб, за да види Антарктида

0
 

Сподели

Shares

През 1928 г. Били Гавронски все още е на 17. Той е син на полски имигранти в Америка и начинът му на живот е сравнително спокоен. Това обаче обаче съвсем не е достатъчно за младежа, който носи приключението в душата си. В един момент той решава, че иска да намери начин как да избяга от рутината.

Били Гавронски
Снимка: news.nationalgeographic.com

Били чува за експедицията на Ричард Бърд, която ще поеме към Антарктида. В главата му се ражда налудничавата идея да се скрие в кораба, който ще отплава от Ню Йорк. Дори измисля план. Десет дни преди началото на пътешествието, много жители на града плащат по 1 долар, за да се разходят по палубата на кораба. В този момент 17-годишният приключенец успява да се промъкне незабележимо, за да намери място, където впоследствие да се върне и да се скрие.

Именно това прави няколко часа преди отплаването. Били преплува разстоянието от пристанището на Ню Йорк до кораба. След това успява да се набере на едно висящо въже и да се качи на палубата, а оттам отива на вече избраното от него скривалище. Планът му е да се разкрие пред ръководителя на експедицията, когато корабът вече е твърде далече.

Били Гавронски
Снимка: nationalgeographic.com.au

За изненада на Били обаче, той вижда друг младеж – 16-годишният Джак, който също се укрива. Те започват да спорят, кой от двамата има повече право да бъде на това място, докато не чуват глас, който им казва да спрат да се карат, защото всички ще бъдат разкрити. По този начин разбират, че има още един човек, който също се укрива в този кораб – 20-годишният Боб.

Тримата започват да спорят още повече и още по-шумно, което вече довежда до това да бъдат разкрити. Помощник-капитанът първо открива Били и го завежда при Ричард Бърд. Въпреки че не се държи грубо с него и му казва, че разбира, че младежът е приключенец като него, Ричард го сваля от кораба в Ню Джърси и го изпраща у дома.

Още на следващия ден Били е на корицата на Ню Йорк Таймс. Той обаче е уверен в това, което иска – Антарктида, а не слава. Затова решава да не спира до тук и да продължи с опитите да сбъдне мечтата си. Той разбира, че друг кораб с провизии ще отплава в средата на септември. Решителността му отново го кара да преплува до съответния кораб. Били отново се скрива. Този път обаче още по-бързо го хващат и отново го свалят.

Били Гавронски
Снимка: outsideonline.com

Въпреки това младежът отново не се отказва. И макар че родителите му са му много ядосани за това, което прави, той за пореден път успява да избяга. Пътува на стоп до Вирджиния, където отново да изчака кораба на мечтите му. Главният готвач наистина се изумява от настойчивостта на момчето и иска да го наеме като негов асистент. За целта обаче трябва да получат крайното одобрение на капитана.

След като вече Ричард Бърд е бил на път да се съгласи, се появява полицията, която арестува Били. Ужасените му родители са се обадили, след като са разбрали, че синът им отново е изчезнал. Само че арестът вече е бил нелегален, тъй като няколко дни преди това, младежът е навършил 18. Именно затова той остава на кораба и мечтата му вече е на половина реализирана.

Експедицията трае 1 година и 9 месеца. Част от екипажа я изкарва докрай, но една част е изпратена обратно у дома. Били е от втората група, която се завръща след 5 месеца, прекарани на кораба. Той е изпратен от Ричард, за да представи експедицията пред медиите.

Именно това е предпоставката младежът да стане още по-известен и все повече хора да говорят за него и амбицията му, която го кара да не се отказва, докато не я превърне в реалност.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.