Първото българско зимно изкачване на Матерхорн

Днес се навършват 36 години от осъществяването му

0
 

Сподели

Shares

На 24-и януари се навършват 36 години от първото българско зимно изкачване на Матерхорн (4478 м).

Експедицията на Николай Петков, Любомир Илиев и Иван Масларов преминава по един от най-трудните машрути, който води до върха – Северната стена. Изкачването на българските алпинисти започва на 22-ри януари и завършва с успех на 24-и.

Матерхорн
Снимка: Wikipedia

Северната стена – „един от последните неразрешени проблеми в Алпите“

Първото изкачване на Матерхорн се осъществява през 1865 г. А първото изкачване на Северната стена – през 1931 г., именно поради факта, че този маршрут е един от най-трудните. Преди успешното преминаване по него се е считало, че е един от последните неразрешени проблеми в Алпите.

Първото зимно изкачване на Северната стена се осъществява през 1962 г. Христо Проданов и Трифон Джамбазов правят първото българско изкачване по нея през 1974 г. А едно от най-впечатляващите постижения в историята на този маршрут, е скоростното изкачване на Ули Щек през 2009 г. Времето, което му отнема да стигне до върха, е едва 1 час и 56 минути.

Матерхорн
Photo: chil, camptocamp.org/Wikipedia

Историите за първото изкачване на Матерхорн, както и за първата жена, която достига до него можете да видите в: Матерхон: Идеалният връх и Луси Уокър – първата жена на Матерхорн

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.