Алпинисти с увреждания срещу забраната за изкачване на Еверест

 
0

Наскоро стана ясно, че Непал забрани соло изкачванията на Еверест, както и достигането до първенеца в света от незрящи алпинисти и тези от тях, които са с ампутирани крайници. Разбира се, веднага последваха реакции от тях. Стана ясно, че всеки един от тези алпинисти е против забраната, която те считат като форма на дискриминация.

Еверест
Снимка: Wikipedia

Научете повече за забраната в: Непал забрани соло изкачванията на Еверест

Историята познава случаи, в които хора с увреждания успешно са изкачвали Еверест

Един от тях е незрящият алпинист Анди Холцер – вторият мъж след Ерик Уайенмайер (за когото вече сме ви разказвали), който се извисява на 8848 м и вижда света със сърцето си. Анди е един от хората, които не са съгласни със забраната и категорично не иска да остане последният незрящ човек, който успешно е изкачил Еверест. Самият той има и други приятели с увреждания и иска те да се качат на покрива на света, за да разберат какво той и Ерик са почувствали, когато са осъществили мечтата си.

Анди Холцер
Снимка: Nationalgeographic.com
И въпреки че забраната цели да намали смъртните случаи, статистиката сочи…

Че малка част от алпинистите с увреждания са загивали в района на Еверест.

Забраната със сигурност няма да спре тези, които мечтаят да достигнат първенеца в света. Има вероятност много от тях да пренаредят плановете си и да поемат към върха от страната на Тибет, макар че от там е сравнително по-трудно.

Хари Буда Магар е именно сред тези алпинисти, които…

Са по-мотивирани от всякога, въпреки забраната. Той е изгубил двата си крака във войната в Афганистан, а сега най-голямата му мечта е да изкачи Еверест. Хари също счита забраната на непалското правителство като форма на дискриминация. Това поражда в него непоколебима решимост, която е много вероятно да го отведе до първенеца в света, независимо от коя страна и по какъв начин.

Хари Буда Магар
Снимка: telegraphindia.com

А дали забраната на непалското правителство ще промени статуквото на многобройни смъртни случаи, ще разберем скоро…

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.