Магията на Рила: Язовир Калин

 
0

Там времето спира, а хармонията и щастието се отключват. Красотата е навсякъде около нас и за пореден път имаме възможност да се уверим, че природата е майстор с четка в ръка, чийто нюх й помага да създава впечатляващи импресии. Там е най-високият язовир на Балканския полуостров. Да, гледка, която не се вижда всеки ден. Името му е Калин и се намира на цели 2394 м.

Язовир Калин
Снимка: Михаела Стоянова

Ако досега не сте имали възможност да отидете в района на язовир Калин или просто не сте чували за него, не се колебайте да го направите в обозримото бъдеще. Със сигурност няма да съжалявате. До него можете да стигнете от друго красиво място в Рила – хижа Иван Вазов. Оттам е най-популярният и най-лесен маршрут. Той всъщност започва от село Пастра и минава през хижата. Тръгнете ли от селото, ще вървите само нагоре и ще трябва да преодолеете денивелация, която е около 1700 м.

Ако започнете разходката си от хижа Иван Вазов, ще тръгнете отново нагоре, но въпреки това, няма да ви се стори трудно. Тя е широка и предполага приятна разходка, по време на която да не бързате и да се любувате на красивите гледки наоколо. А колкото повече се изкачвате, толкова по-необятни и красиви ще стават те. По този начин неусетно ще стигнете крайната си цел – каменистото плато, на което е построен язовирът. Годината, през която е построен, е 1943.

Язовир Калин
Снимка: Михаела Стоянова
Времетраене

Цялата разходка отнема около 2 часа в спокойно темпо. А ако имате цял ден на разположение, означава, че можете да си направите спокойна и красива разходка, която да помните дълго време след това.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.