Няколко въпроса, които да си зададете, когато избирате ски панталон: I част

 
0

Наскоро ви запознахме с основните аспекти, които трябва да имате предвид, когато си избирате ски яке. Сега е ред да помислите и за основните въпроси, които трябва да си зададете, когато избирате своя ски панталон.

До каква степен панталонът е непромокаем и дишащ?

Както и при якето, ефективността на панталона зависи от степента на непромокаемост. Сигурни сме, че всеки от вас иска да се чувства сигурен и защитен, докато кара. Затова трябва да се запознаете добре с големината на водния стълб. Вече знаете, че той се измерва в милиметри и колкото по-голям е той, толкова по-надежден ще е панталонът ви. 10 000 мм е добро число, което ви гарантира, че ще останете сухи на пистата. Ако обаче залагате в плановете си повече извънпистово каране, е препоръчително да си изберете панталон с максимална защита. Това означава, че водният стълб трябва да е поне 20 000 м.

Skiing

Степента на дишане е също толкова важен аспект, колкото и непропускливостта. Тя също се определя от различни числа, но се измерва в грамове. И колкото по-голямо е числото, толкова по-дишащ и надежден ще е панталонът. Препоръчителните стойности отново са около 10 000 гр и нагоре. Това означава, че влагата няма да се задържа, а вие ще се чувствате сухи във всеки един момент.

Трябва ли панталонът да има отвори?

Зависи от това на какво ниво карате. Ако сте начинаещ или средно напреднал, не е задължително панталонът ви да има отвори. Необходимостта от тях се появява, когато започнете да карате все повече и да ставате още по-активни. Повечето отвори са около бедрото и стигат до коляното. Съществуват обаче и модели, чиято дължина на отвора е по целия крак.

Има ли възможност панталонът да се регулира около талията?

Повечето панталони днес имат лепенки в областта на талията, които ви позволяват да го нагласите на позицията, която искате. Разбира се, това не е най-важният аспект при избора ви, но въпреки това си заслужава да спрете вниманието си на модел с подобни характеристики. Определено ще разберете, че е хубаво да имате възможност да го нагласите според предпочитанията ви.

Skiing
Широк или прилепнал панталон?

Това най-вече зависи от предпочитанията ви. Много скиори, които практикуват любимото си занимание на писти, предпочитат модели, които са по-прилепнали. За разлика от тях, фрийрайдърите харесват по-широките панталони, които от своя страна им осигуряват по-голяма свобода на движение. А тя определено им е нужна, когато карат по планинските извънпистови склонове.

Какво да носите под панталона?

И не на последно място, не забравяйте за основния слой дрехи, който е сред важните аспекти, които изграждат ефективна ски екипировка. В случай, че водата проникне под панталона ви, качественият основен слой бързо ще я попие и през цялото време ще ви кара да се чувствате сухи. А още по-важното е, че ще задържи и топлината ви. Точно затова, колкото по-малък воден стълб има панталонът ви, толкова по-важен е основният слой, който ще носите под него.

Ето и някои от моделите панталони, които ще направят всяко ваше каране незабравимо изживяване:

Helly Hansen Ски панталон Velocity Insulate

 

Helly Hansen Ски панталон Velocity Insulate

Мъжкият панталон е подходящ както за ски, така и за сноуборд карачи. Изграден е от HellyTech Performance материя, водоустойчива и дишаща, която извежда влагата от тялото и го запазва топло и сухо. Водният стълб е между 14 000 и 20 000 мм. Durable Water Repellent е покритие, което повишава непромокаемостта за допълнителна защита. Панталонът има двупластова конструкция с разтеглива в две посоки материя, както и Recco Advanced спасителна система. А Primaloft е технология, която осигурява термична изолация за студено време. Всички шевове са подлепени. Панталонът има вентилационни отвори, гети, подсилени зони, регулируема талия и два странични джоба.

Ice Peak Ски панталон Riksu

 

Ice Peak Ски панталон Riksu

Дамският панталон е подходящ както за ски, така и за сноуборд. Материята Icethech Softshell е дишаща и предпазва от вятър и вода. Водоустойчивостта е 10 000 м, а степента на дишане – 5000 гр. Външният слой на материята е обработена с Water Repellent покритие, което повишава непромокаемостта за допълнителна защита. Панталонът има два странични джоба с цип, маншети с ластик, предпазващи от сняг и ципове в долния край на крачолите.

Northfinder Ски панталон Kacper

 

Northfinder Ски панталон Kacper

Панталонът е предназначен за дейности на открито. Подходящ е както за начинаещи, така и за професионалисти. Материята 2-layers shell е дишаща, която предотвратява проникване на вода. Водният стълб е 10 000 мм, а степента на дишане – 10 000 гр. Циповете са водоустойчиви, а шевовете – подлепени. Презрамките се свалят. Панталонът има светлоотразителни елементи, два предни джоба с цип, заден джоб с цип и и ципове в долния край на крачолите.

Тези модели, както и много други можете да намерите в магазините на Sport Depot или онлайн на sportdepot.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.