Джон Гил – иноваторът в катеренето

Или човекът, който въвежда магнезия сред останалите катерачи и не само…

0
 

Сподели

Shares

Името му е Джон Гил, а много хора го считат за бащата на модерния боулдъринг. И това не е, защото той пръв започва да практикува тази разновидност на катеренето. Напротив. Неговите предшественици вече са се увличали по отделната днес дисциплина. Джон обаче е първият човек, който се съсредоточава изцяло върху нея и търси начини, които да го отведат по правилния път към решаването на различните боулдър проблеми. Освен това, той е и застъпник на това дисциплината да бъде отделен спорт със свои собствени правила.

Джон Гил
Снимка: alchetron.com

Именно практиката на боулдър движения му помага да въведе и нов вид – динамичното. Много често виждаме как катерачите са готови да се хвърлят за следващата хватка, ако тя е твърде далеч от тях и няма други начини как да я стигнат. Джон усърдно тренира това движение и го представя на катерачния свят в средата на 50-те.

Джон Гил
Снимка: Wikipedia

Името на Джон се свързва и с въвеждането на друг важен аспект, без който много катерачи не могат – магнезият. Той много бързо набира популярност и малко след това, почти всички, които практикуват този спорт, започват да го използват.

Освен всичко, което успява да постигне в катеренето (преди него се е занимавал и с гимнастика), Джон Гил е известен още с това, че е и математик.

Вижте повече: Боулдър маниаците през 1946

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.