Магията на Пирин: Тевно езеро

 
0

Отидеш ли там, ще оставиш сърцето си. Ще гледаш и ще виждаш. Ще слушаш и ще чуваш. Сетивата ти ще ликуват, защото ще осъзнаят, че са се синхронизирали с честотата на неподправената и красива природа. Да, накратко това е Тевно езеро. Поредното магично място в родните ни планини, което няма нужда от представяне. Но дори и когато опитаме да го опишем, разбираме, че думите са много по-малко от това, което искаме да кажем. Затова е най-добре тази магия да се преживее лично на място.

Тевно езеро
Снимка: Михаела Стоянова

Тевно езеро е едно от притегателните места за хора от цялата страна. Намира се в Пирин, на 2512 м. Част е от няколко популярни маршрута в планината, което означава, че може да се достигне от различни точки. Сред тях са хижите Безбог – 4 часа, Демяница – 3 часа, Беговица – 3 часа, Пирин – 4 часа, заслон Спано поле – 4 часа и Вихрен –  7 часа. Всеки един от тези маршрути има своите трудности, пред които ще се изправите, но за сметка на това гледките наоколо със сигурност ще ви разсейват и ще ви карат да забравяте за усилията, които полагате.

Тевно езеро
Снимка: Михаела Стоянова

В близост до езерото има заслон, в който можете да нощувате и по този начин да прекарате няколко дни, обградени от красота. Когато стигнете езерото, сами ще разберете, че наистина сте обградени от извисяващите се над вас върхове Момин двор, Кралев двор и Каменица. А в близост до заслона е и още един пленяващ връх, за който вече сме ви разказвали – Джангала.

Тевно езеро
Снимка: Михаела Стоянова

Вижте повече: Джангала – пленяващият пирински връх

Това означава, че отидете ли в този район на Пирин, изобщо няма да ви е скучно, защото има много места, до които можете да се разходите и да видите красотата на планината от друг ъгъл. Дори е твърде вероятно времето да не ви стигне, за да обходите всичко в околността. Но в случай, че искате да поспрете на едно място и да се полюбувате на това, което ви заобикаля в района на езерото, сме сигурни, че изобщо няма да съжалявате.

Тевно езеро
Снимка: Михаела Стоянова

Вижте повече: Магията на Пирин: връх Каменица

А легендата за Тевно езеро гласи, че…

Езерото е било притегателна сила за една девойка. Тя често ходела там, за да се любува на красотата му. В един момент, докато се вглеждала в него, и се приискало очите й да бъдат сини, точно като цвета на езерото. Върнала се тя рано сутринта на любимото си място и си наплискала очите си със студената вода. Желанието й се сбъднало. Породило се обаче ново. Момичето поискало косите и да станат златни. Дошла тя по залез слънце, за да ги намокри. И това желание се превърнало в реалност. Отличителните й черти я направили най-красивата девойка в селото и все повече младежи я искали за жена. Тя се възгордяла, а това пораждало нови и нови желания. Едно от тях било да стане царица. В този момент езерото се разгневило от алчността на девойката и потъмняло. Така и останало. Именно затова и до днес всички го наричат Темното или Тевно езеро.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.