Електрическият маунтинбайк и неговото бъдеще

Какво представлява електрическият маунтинбайк и защо е добър начин за придвижване

0
 

Сподели

Shares

Оказва се, че и в България го има. Дори го произвеждаме. Все още не е познат сред хората и у нас, и в световен мащаб. Има само няколко производители. Статуквото обаче ще се промени. В това е сигурен и Димитър, който с радост ни разказа за ролята си на посланик, чиято мисия е да запознае все повече хора с електрическия маунтинбайк и неговите предимства като алтернативен начин на придвижване.    

Електрическо колело

За теб знаем, че се казваш Димитър и си част от emb.bg. Какво още би добавил?

Карам колело от доста време. Това ме дарява с чувство на свобода. В един момент разбрах, че съществува и електрически маунтинбайк. Стана ми много интересно и започнах да чета за този тип колело. Интересът ми ме отведе до много факти и цифри, които ме караха да мисля, че знам всичко по темата.

А всъщност?

Всъщност се оказа, че не е така. На един фестивал се запознах с хората от emb.bg. Те видяха, че тематиката ми е много интересна и ме поканиха да направя тестово каране. Преди това бях карал електрически маунтинбайк, направен от мои приятели, с части, поръчани от други места. Оказа се, че и той е бил много по-различен от това, което е в действителност. Тогава осъзнах, че нещата, които съм знаел, съвсем не са достатъчни.

Каква е настояща ти функция?

На този етап продължавам да карам. Търся проблеми в колелата, които впоследствие да бъдат отстранени. Освен това, целта ми е да се срещам с все повече хора, които да запознавам с идеята за придвижване с електрически маунтинбайк.

В такъв случай как би го представил на хората, които не са запознати със спецификите му? С какво той е по-различен от обикновените?

Електрическият маунтинбайк е един от алтернативните начини на придвижване. Той има мощност, която можеш да контролираш през цялото време, и се движи (с литиево-йонни батерии) много по-бързо от обикновено. Издръжливостта на тези батерии осигурява на планинския велосипед три пъти по-голям пробег от обикновения кросов мотор. А мощността, от своя страна, е причина по-често да бъде сравняван с мотор, отколкото с обикновено колело. Основната разлика обаче е, че тя не вдига шум и не замърсява околната среда.

Какво тогава е чувството да караш подобно колело?

Много по-различно от карането на обикновено. Голямата му мощност дава възможност за изкачване по неравни терени и стръмни баири. Лесно можеш да стигнеш с него до Черни връх, например. Електрическият маунтинбайк е доста по-тежък и това е предпоставка хората да изпитват по-голямо удоволствие, когато го карат нагоре. Това прави усещането много по-различно от даунхил колоезденето, но по-различно и от това, когато се придвижваш с мотор.

Електрическият маунтинбайк обаче може да се кара и в градски условия. Дори няма нужда да бъде със супер окачване и скъпи части. Хората, които не са екстремно настроени, могат да си се придвижват бавно и спокойно в града, без никакви драми. Съществуват няколко модела с различни мощности, което позволява каране по различни терени.

Голямо ли е физическото натоварване?

Зависи къде и как го караш. Но в повечето случаи тежестта пада в горната част на тялото, както и при даунхила.

Как реагират хората, когато чуят за електрически маунтинбайк?

За съжаление, все още са предубедени. Много от тях си правят грешни изводи (мислят, че колелата са тежки и грозни), защото не са запознати с функциите на колелата. Но съм сигурен, че тепърва ще се говори все повече за тях и в световен мащаб, и у нас, което ще ги провокира да се замислят и до голяма степен ще промени мнението им.

А как всъщност се е породила идеята за подобен тип колела?

Идеята е на един човек, който е решил, че иска да се качи на Черни връх без да върти педали. Всичко това се случва преди около година и резултатите не закъсняват. В момента в България има няколко човека, които карат електрически маунтинбайк и още няколко, които вече са си поръчали. Точно затова очакваме тепърва да има повече хора, които се интересуват от този тип колела.

Какви са бъдещите ти планове?

Да си основем клуб, в който да се събираме все повече ентуасиасти, които не са предубедени от идеята за електрически маунтинбайк. Да караме заедно и да се забавляваме. А по този начин това ще е една добра реклама за този метод на придвижване и ще достига до по-широк кръг от хора. А съветът ми към всички, които вече искат да опитат да покарат, е да не се колебаят. Това е чувство, което трудно може да се опише с думи. Затова трябва да се преживее.

Потопете в света на електрическия маунтинбайк и усетете невероятната емоция от карането му, като се запишете предварително онлайн на emb.bg

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.