11 декември – Международен ден на планината

0
 

Сподели

Shares

Международен ден на планината

11 декември е денят, в който отбелязваме Международния ден на планината.

Празникът е официално обявен от Генералната асамблея на ООН през 2003 г. Основната цел му цел е да покаже важността на планините в живота ни и да стимулира устойчивото развитие в тях. Точно затова всяка година Международният ден на планините има различни теми, на които да обърнем внимание.

Акцентът за 2018 г. е: #MountainsMatter

Международен ден на планината
Снимка: un.org

Темата ни запознава с факторите, които превръщат планината в неизменна част от нашия живот. Небезизвестно е, че храната и водата и са едни от най-важните ресурси, които можем да си набавим именно от планината. Между 60 и 80% от водните ресурси на планетата идват именно от планината, както и голяма част от земеделските култури.

Към тези аспекти прибавяме важността й за биоразнообразието, хората, които живеят в планинските региони и пазят и до днес традиции и езици, които не са широко разпространени. И не на последно място – планината е важна за развитието на туризма. Благодарение на него все повече хора имат възможността да се докоснат до нейната магия.

Независимо защо обичаме планината, тя е важна по много причини. Точно за това ние сме отговорни да опазваме околната среда, за да сведем до минимум щетите, които могат да се получат от климатичните промени.

Вижте повече: Как природата променя начина ни на мислене?

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.