По-малко познатите ни върхове: Зъбчето

 
1

Да черпиш вдъхновение с повея на вятъра. Да прегръщаш Пирин, докато си в сърцето на Рила. И не на последно място, да чувстваш, че летиш високо над облаците, а едновременно с това слънцето да те гали с лъчите си. Възможно е! На едно от тези места, за които не се говори толкова много. Но това е причината те да крият двойна доза очарование в себе си, с която се сблъскват тези, които се устремят към тях.

Връх Зъбчето
Снимка: Михаела Стоянова

Запознайте се с връх Зъбчето. Той се извисява над Белмекен. На малко повече от 2000 м н.в., но се изкачва бързо. Изходната точка, която ще ни отведе над облаците, е спортната база на Белмекен. Пътеката тръгва право нагоре и така докато не стигнем целта си. За сметка на това обаче, всяка крачка си заслужава. А това го разбираме, когато пред нас започват малко по малко да се откриват забележителни панорамни гледки.

Първо ще видим разстилащата се покривка от облаци – гледка, която не се вижда всеки ден и която дава поле за изява на въображението.

Връх Зъбчето
Снимка: Михаела Стоянова

След това пред нас ще се открият пиринското било и първенците – Вихрен и Кутело, които няма как да сбъркаме. Отидем ли в сезон като този, ще ги видим в бяла премяна, което ги прави още по-красиви от обикновено.

Връх Зъбчето
Снимка: Михаела Стоянова

Когато се извисим по-нагоре, от другата ни страна ще се разкрие гледка към язовир Белмекен.

Язовир Белмекен
Снимка: Михаела Стоянова

И така докато не стигнем момента, в който панорамата ще стане 360-градусова. Тогава с един поглед ще можем да обгърнем необятната шир, а сетивата ни ще са щастливи от всичко, което се случва наоколо.

 

Ще познаем, че сме стигнали до върха, когато видим големия кръст, който е върху него. Той придава завършеност на цялата панорама, която ни заобикаля.

връх Зъбчето
Снимка: Михаела Стоянова
Времетраене, маркировка, екипировка

За да достигнем до връх Зъбчето ни трябва около час в посока, в нормално темпо. Може да ни отнеме и малко повече, ако спираме да се наслаждаваме на красотата на природата наоколо. Маршрутът е кратък и затова можем да си позволим да го направим. В началото му няма маркировка, но в един момент вече различаваме зимна. Тъй като вече е сезон, в който има достатъчно сняг по планините, трябва да сме екипирани според условията навън.

1 коментар

  1. Днес се качих, гледките отгоре, особено към яз.Белмекен, са уникални!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.