Магията на Рила планина: Купените

 
0

Преди известно време ви разказахме за едно от най-обичаните места в най-високата ни планина – Страшното езеро. След като вече знаете как да стигнете до там и какво можете да видите, искаме да ви разведем и по билото на върховете, които гордо се извисяват над него, за да видим планината от по-различен ъгъл. Те са малък, среден и голям Купен и определено впечатляват с красотата и мащаба си всеки, който се докосне до тях.

Страшното езеро
Снимка: Михаела Стоянова

Вижте повече: Страшната красота на Страшното езеро

До някой от трите върха, а защо не и до трите, най-лесно се стига като се тръгне от Страшното езеро. Тоест, напълно възможно е, ако сте планували преход до езерото от ЦПШ Мальовица, да продължите нагоре към Купените и след това да се върнете до изходната си точка по пътеката, която е от другата страна на върха и преминава през заслон Орловец.

Върховете са от алпийски характер. Подходът към тях от Страшното езеро на места е доста стръмен и без ясно обособена пътека. Теренът е каменист. С всяка крачка нагоре, мащабът им става все по-внушителен и те вече изглеждат по съвсем различен начин, от това, което се вижда от езерото.

Страшното езеро
Снимка: Михаела Стоянова

Най-високият от трите върха – голям Купен се извисява на 2731 м. Среден Купен на 2724 м, а малък Купен – 2661 м.

Купените
Снимка: Михаела Стоянова

От билото също се открива красива гледка към други върхове от Мальовишкия дял. От Купените има възможност за връщане по същия път. По-добрият вариант обаче е да се тръгне надолу към заслон Орловец, което прави целия маршрут още по-интересен и разнообразен. От него лесно се стига до хижа Мальовица, а след това още по-лесно до ЦПШ Мальовица.

Купените
Снимка: Михаела Стоянова
Времетраене, маркировка, екипировка

Времетраенето на изкачването зависи от условията. Ако направим цялата обиколка от ЦПШ Мальовица до Страшното езеро, през върховете, заслон Орловец и се върнем пак към ЦПШ, ще ни е нужно да отделим цял ден, в който да осъществим плана си. Маркировка има до Страшното езеро, оттам нагоре на места могат да се срещнат само пирамиди от камъни. Екипировката трябва да е съобразена със сезона, в който се предприема прехода. Но все пак не е препоръчително да тръгвате натам през зимата, ако нямате опит.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.