До водопада Скакля по Вазовата екопътека

 
0

Тази седмица ще ви отведем по Вазовата екопътека. Подходящо място за бавна разходка, от което се наблюдават забележителни гледки. Една от тях е извисяващият се на 80 метра водопад Скакля. Стигнете ли го, ще имате възможност да отидете в непосредствена близост до него и да послушате успокояващия звук, който издава  разбиващата се в камъните вода.

Водопад Скакля
Снимка: Михаела Стоянова

И това не е всичко. Докато вървите, пред вас ще се откриват и други красиви гледки. Сами ще разберете защо Иван Вазов е обичал толкова много този регион. Именно там той е намерил вдъхновение да напише „Из мала Стара планина“ и „Дядо Йоцо гледа“.

Вазова екопътека
Снимка: Михаела Стоянова
Как да стигнем до водопада Скакля?

Пътеката започва от гара Бов. В началото се минава по асфалтов път. Има табели, които ще ви насочват накъде да вървите, докато не стигнете същинската горска пътека. Тя е приятна за вървене. На места има леки изкачвания, но със сигурност не нещо трудно и непреодолимо. Подходяща за бавна разходка, по време на която да се наслаждавате на всичко около вас. В зависимост от темпото, след малко повече от половин час, пред вас ще си извиси водопадът.

Водопад Скакля
Снимка: Михаела Стоянова

А след това предстои последната част от маршрута и края на екопътеката – село Заселе.

Село Заселе
Снимка: Михаела Стоянова

Имате възможност започнете разходката си и от Заселе. За изминаване на цялото разстояние ще ви отнеме около 1 час и 30 минути. Перфектно за разходка сред природата за един ден.

Вижте повече: Екопътека “Под пръските на водопада”

   

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.