Докторски тези

Николай-Панайотов-Доктора за храната, пазарите и любимия си BMX.

0
 

Сподели

Shares

Нищо чудно да сте чували за Доктора. Известен в София (а и много отвъд нейните граници) като един от най-добрите BMX карачи, Николай Панайотов е адски симпатичен и обезоръжаващо спокоен спортист (и визионер). Последното определение е съвсем на място, защото BMX-ът далеч не е единственото в неговия живот.

Doktora
Николай Панайотов-Доктора пред обектива на Рус Вакрилов.

Всъщност през последните три години Доктора е открил още едно призвание (не бихме си позволили да го наречем „професия“) – организирането на редовни фермерски пазари, на които малки производители на чисти храни да предлагат продукцията си.

„В началото на тези фермерски пазари са се представяли 2-3 производители, а сега имаме ежеседмични събития, на които има над 40 производители. На някои от специалните ни пазари пък се събират до 60-70 участници, което означава много, много продукция. Основната идея беше в кварталите да има алтернатива на супермаркетите и боклуците, които те предлагат – да има къде да минеш и да си купиш необходимите ти сезонни продукти. Радвам се, че постигаме идеята и дори я развиваме – вече действаме не само в София, но и в Хасково, Пловдив.“

Всичко това става под шапката на Фермерски пазари Хранкооп, събитията на които можете да следите тук, като това заема голяма част от времето на Доктора.

Както и голяма част от съзнанието му, защото ангажимента с фермерите и техните стоки значително са променили отношението му – както към храната, така и към света изобщо.

„Започнах като доброволец, за да си запълвам времето с нещо полезно”, обяснява той. „Впоследствие видях колко готини хора са производителите, станах приятел с много от тях и се уверих в смисъла да се занимавам сериозно с него. С времето все по-ясно виждам колко важна всъщност е храната. Усещам и колко добре се отразява чистата храна на моя организъм – той е най-добрият лакмус за качество. Освен това, се обогатих със знанието как се отглеждат зеленчуците, с какво трябва и с какво не трябва да се третират. Научих се да разпознавам и точно как изглеждат истинските продукти.”

Doktora
Николай Панайотов-Доктора пред обектива на Рус Вакрилов.

Срещата ни с Доктора е на едно от редовните събития на Хранкооп – наоколо хора подреждат сергии, носят стока от микробусите, поздравяват се и коментират продукцията. Въпреки че е работен ден, в този слънчев следобед на фермерския пазар не липсват посетители – някои са редовни и знаят точно какво търсят, а други оглеждат и разпитват за произхода на зеленчуците и плодовете. Доктора изглежда доволен.

„Виждам как нещата растат. Все повече хора искат да се хранят с качествена, чиста храна – радва ме, че мнозина от тях са млади. Има и много млади производители, които вкарват нови идеи, предлагат нови продукти. Ето, днес например можете да си купите страхотно веган сирене от кашу с пробиотични бактерии и кокосово масло.”

Любопитно ни е дали тази отдаденост на каузата „чиста храна” лесно среща разбирането на неговите приятели. Доктора се усмихва – не сме първите, които му задават този въпрос.

„Винаги е интересно да наблюдаваш как реагира човек, който до момента не се е замислял изобщо с какво се храни. Носиш му някаква истинска, чиста храна и той остава възхитен. Възкликва – „Това откъде го взе?!“ А не е толкова трудно сам да го откриеш. Проблемът е, че хората са свикнали с големите магазини. Свикнали са да там да откриват червени домати по абсолютно всяко време на годината, като изобщо не се замислят откъде са и как са произведени. А от храната идват всички проблеми – лошата храна е истински бич.”

Разговорът с Доктора следва някаква особена своя динамика, балансирайки между ведрия поглед в бъдещето и песимистични разсъждения за настоящето. Панайотов не може да бъде наречен черноглед, но дори докато седим на една пейка, пийвайки страхотен доматен сок с босилек, посочва с неприязън близкия супермаркет. Доктора има доста ясно изграден мироглед и не се притеснява да го отстоява.

„Първото нещо от промяната е хората да спрат да гледат телевизия. И да четат повече – за храната, но и за живота изобщо. Фейсбук и телевизията произвеждат зомбита – не може да почиваш както зяпаш едни екрани, предаващи ти информация, която дори не те интересува. Не можеш да тъпчеш мозъчето си с реклами и сериалчета. А после да учиш и децата си на същото… Изобщо, това е един повтарящ се, порочен кръг. В него изчезва смисълът, изчезва и нашата българска продукция. Промяната не е толкова трудна – тя може да започне на мига. Но не може да започне от другаде, освен от нас.”

Вече минава 17:00, а краят на работния ден означава само едно – повече хора преминават през близките сергии. Очевидно е, че фермерските пазари работят, идеята се развива и расте като едно добре хранено дете. Доктора ни разказва, че преди края на годината ще имат голямо събитие, на което се надява да привлече поне 70 производители, а ние се шегуваме с него, че с това темпо скоро могат да завладеят не само България, но и света.

„О, не искаме да завладяваме света – той е наш, така или иначе. Искам единствено повече хора да консумират качествена храна – независимо дали ще я купят от нас, от някой друг пазар или ще си я отгледат в градината. Важното е да си върнем българското производство и да разкараме тия супермаркети, които подбиват цените и предлагат боклуци. Време е да си ходят – да се връщат в Германия, Австрия или откъдето са. Лошото е, че голяма част от хората са свикнали да живеят много консуматорски, да са роби, да не инвестират в готина, българска храна. Изгубили са смисъла, изгубили са логиката.”

Въпреки че говорим основно за храна и фермерско производство, добре знаем, че Николай Панайотов обаче не е забравил любимия си BMX. Макар че няма възможността да кара непрестанно, той винаги е с колелото си. И това интервю не прави изключение.

“Доктора все още е по-познат като човека, който навсякъде е със своя BMX. Винаги карам, опитвам се да отделям достатъчно време на това, макар и да не е колкото желая. Ако имам два дни в седмицата, които да са ми само за колело, съм истински щастлив. Когато нямам много свободно време, карам просто в района, в който организираме пазар. Ако времето е хубаво, на главните спотове е пълно с деца, скейтъри, хиксъри, пешеходци, освен това имам толкова познати, че просто не мога да карам от разговори. Затова любимото ми каране е да си пусна ямайска чалга в слушалките и да джиткам с BMX-а по улиците – сам или с малка група приятели. Ако имаш желание, всеки един бордюр и пейка могат да бъдат твой спот.”

Още за фермерските базари четете на hrankoop.com

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.