С мотор и сноуборд в Северна Корея

0
 

Сподели

Shares

Тези дни Северна Корея е обсъждана всекидневно от политици и анализатори във връзка с огромното напрежение, възникнало покрай изстрелваните от севернокорейската армия ракети към японска територия. И покрай зачестилите ядрени опити, залегнали в дългосрочната програма за ядрено въоръжаване на режима в Пхенян.
Тук обаче няма да става дума за политика. А само за пътуване. Ще споделим с вас няколко от любимите ни филми за мото, сноуборд и планински приключения в далечната корейска земя, до която все още достигат малцина туристи.

Новозеландски мотористи близо до Пхенян, Северна Корея. © Gareth Morgan
Новозеландски мотористи близо до Пхенян, Северна Корея.
© Gareth Morgan

Първият филм е продукция на гигантите от Vice, които обожават темата за Северна Корея. В него те проследяват група новозеландски мотористи, които успяват да си уредят огромен преход – най-вече през слабо познати севернокорейски провинции. Филмът е изключително интересен, тъй като най-често попадаме на кадри от Пхенян и Демилитаризираната зона между Северна и Южна Корея, но почти никога не виждаме малките градчета и райони извън столицата .

Следващият филм е не по-малко интересен. В него британски сноуборд спецове успяват да достигнат до заснежените склонове на новопостроения ски комплекс в Масик, провинция Кангуон. Освен че се запознават с работещи там, както и с други ски и сноуборд ентусисати по пистите, те успяват да направят и малко фрийрайд извън тях. Адски интересно е, ще видите!

Третото видео е от изкачването на планината Пектусан, която има особено място в специфичната севернокорейска комунистическа митология. Твърди се, че тъкмо там на 16 февруари 1942 в партизански лагер е роден Ким Чен Ир. Според някои изследователи това не отговаря на истината, а е част от серия пропагандни истории, изграждащи почти приказния образ на севернокорейската управляваща династия. Във всеки случай, планината рядко е заснемана от външни посетители, макар че за местните е място за поклонение.

Завършваме бодро! С едно класическо севернокорейско парче, преработено от индъстриъл великаните Laibach, които си остават единствената европейска (и изобщо – „западна“) група, свирила някога в Северна Корея.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.