360° уикенд прогноза: 9-10 септември

 
0

Уикенд прогноза: 8-10 септември

В петък ще е слънчево и топло за цялата страна с подходящи метеорологични условия за планински спортове. Вятърът ще е слаб от юг-югозапад, над 1500 м от югоизток със скорост 3-5 м/с. Следобед над Западна България ще се заоблачава с купести облаци, а след 16 ч. над Рила и Осоговската планина е възможно облаците да са купесто-дъждовни. Долната граница на облачността в района на Централна Стара планина ще е около 2500-2900 м.

Условията за безмоторно летене в град Сопот ще са добри. Вятърът в долината ще е от изток-югоизток, базата ще е около 2600 м, а след обяд до 3000 м с градиент около 1 градус/100 м – малко по-нисък до 1000 м надморска височина.

По Черноморието ще е слънчево, с бриз около 5-7 м/с и слабо вълнение.

В събота ще остане топло и със слаб югоизточен-южен вятър при земята. Над 1500 м вятърът ще се усилва слабо и ще бъде от юг-югоизток със скорост 5-7 м/с. След 10-11 ч ще се заоблачава с купести облаци над Западна и Централна България. След 13 часа в западната част на страна ще преразвива и ще има купесто-дъждовни облаци, най-често над планините.

За Пирин, Рила, Осогово, Витоша и Западна Стара планина ще е подходящо за туризъм и спорт до обяд и през ранния следобед. Късно следобед валежи се очакват и в Централна Стара планина с по-слабо изразен, преминаващ от запад на североизток, топъл фронт.

В района на Сопот ще е подходящо за безмоторно летене до около 17 часа. След това се очаква преразвите и превалявания за кратко. Вятърът ще започне да се усилва от обяд и в долината отново ще бъде от изток-югоизток, но със скорост до 4-7 м/с. На старта в Сопот още от преди обед ще духа югоизточен вятър със средна скорост 5-7 м/с и пориви до 6-9 м/с. Базата ще е малко по-ниска от тази в петък, но градиентът ще е по-малък над 1200 м надморска височина – около 0,7-0,8 градуса и термичните условия ще са главно близко до склоновете на планината.

Валежите, които се очаква да преминат през Сопот в късния следобед, няма да продължат дълго и не се очаква да бъдат пречка за забавленията на открито освен в рамките на 30-50 мин.

По Черноморието остава топло, с умерен бриз 6-8 м/с без валежи и със слабо вълнение.

В неделя сутринта ще има незначителна облачност и вятърът ще се ориентира от югозапад. По високите планини ще има разкъсана купеста облачност, но ще е без валежи. Вятърът над 1500 м ще е от югозапад със сила 3-4 м/с. По Черноморието ще бъде поредният хубав летен ден, но с по-слаб вятър и незначително вълнение.

В района на Сопот условията за летене ще са добри, но поради затоплянето във височина, термичният градиент над 1800-1900 м ще е слаб. На старта ще духа южен-югозападен вятър 2-5 м/с. Следобед ще има повече купести облаци, но главно над централното било.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.