SiteGround, които вдъхновяват да правим това, което обичаме

 
2

Хората, с които ви запознаваме на страниците си, са онези, които истински ни вдъхновяват. От парапланеристи, през сърфисти и бордисти до алпинисти и катерачи, всички те ни подсказват, че ако правиш това, което обичаш, и ако намериш правилното място, на което да бъдеш, пътят до личното ти удовлетворение се скъсява главоломно. Днес ви запознаваме с по-различни герои. Те изграждат екипа на технологична компания, a според нас са приключенци по душа. Вероятно за това работата им се получава толкова добре – знаят как да я съчетават с любими активности, а и изглежда са намерили правилното място, на което да бъдат.

SiteGround, които вдъхновяват да правим това, което обичаме, в 360°.

SiteGround
Снимка: SiteGround

Здравейте, екип на SiteGround! Вятърът ни подшушна, че в момента се намирате на о-в Лимнос. Какво ви заведе там?

Ето, значи, къде бил вятърът! А ние се чудим как така тук е нетипично спокойно. Решихме, че е, за да можем да свършим повече работа, защото в момента маркетинг екипът ни е на surf&work седмица на острова. Разпределили сме времето си така, че работим отрано през деня, а ако изскочат условия за уинд или кайт сърф, слизаме на плажа.

Лимнос е една от популярните дестинации за сърф, недалеч от България. Да не би освен като успешна компания, да се подвизавате тайно и като отбор сърфисти?

Само в това не са ни подозирали още. Тъй като екипът ни пътува за много софтуерни изложения и конференции зад граница – посещаваме над 100 събития на година – по едно време близките ни се шегуваха, че работим в авиокомпания. Всъщност дейността ни е свързана със сферата на технологиите и уеб хостинга.

Шегата настрана. Вие показвате успешни модели за сплотяване на един голям екип и превръщането му в добре смазана машина. Кои са основните практики, които именно ви помагат да обедините всички работещи в една обща цел?

Основното са усилията, които полагаме, за това хората в екипа ни да са щастливи. SiteGround е основана през 2004-та година от група приятели от университета, които от самото начало са много сплотени като ръководен екип. Голяма част от онези десетина човека по онова време все още работят в компанията. Стремим се и се надяваме, че този дух и атмосфера са се запазили и предали на останалата част от екипа и до днес, 13 години по-късно, когато вече сме далеч по-многобройни.

SiteGround
Снимка: SiteGround

Колко души всъщност изграждат екипа на SiteGround?

Вече сме над 500 човека с няколко офиса в София, Пловдив, Стара Загора и Мадрид, както и хора, които работят отдалечено от различни части на света – от Италия до Индонезия и от САЩ до Румъния.

Изглеждате, така да го наречем – приключенски настроени. Как времето, прекарано извън офиса, се отразява на времето в офиса? Ставате ли по-продуктивни след сърф седмица на Лимнос, например?

Особено в последните години времето извън офиса ни се оказва ключово за още по-качествена работа. Рискът от бърнаут, особено в нашата сфера, е голям. И на нас преди години ни се е случвало да не можем да накараме хората да си ползват отпуск. Но бързо осъзнахме, че времето за себе си и качествената почивка със сигурност ни прави по-продуктивни в последствие. А умението периодично да се предизвикаш и образно казано, да излизаш от кутийката си, е много важно, за да можеш после да подхождаш по-творчески към работата си и да погледнеш предизвикателствата под друг ъгъл.

SiteGround
Снимка: SiteGround

Как ви хрумна идеята да организирате тийм билдингите си като оупън еър фестивали – една от другите практики, които имате?

Идеята си дойде сама от екипа. Преди 3 години събрахме членове на маркетинг, дизайн и софтуер екипите в отбори и ги попитахме как си представят идеалния тиймбилдинг. Всеки отбор трябваше да помисли за предложение и да го презентира пред останалите, след което всички да гласуват за най-добрата идея. Единодушен победител беше предложението за open-air фестивал, на който през деня членове от екипа да водят работилници по най-различни теми и занимания, които ги вълнуват – като спорт, фотография, готвене, графити, други творчески дейности, а вечерта да имаме своя музикална сцена с гост изпълнители, но и музиканти от собствения ни екип, понеже имаме доста. Така се роди и групата, съставена само от членове на отдела ни по технически съпорт – Technical Issues.

Защо е толкова важно, освен стандартната „приятна работна атмосфера“, да предлагате на екипа си различни варианти за работа, съчетана с активности, игри, спортове?

Защото освен, че сплотяват екипа и развиват умението за обща работа с останалите, развиват и много творчески умения, създават непринудена и лека атмосфера, в която много по-често се раждат интересни нови решения и проекти. В такава обстановка хората тренират и ума си за нови предизвикателства, не само тялото си. Дълго време например двама от членовете на управляващия ни екип правеха седмичните си срещи на игра на тенис, вместо на бюро в офиса – някак много по-успешно успяваха да обсъждат проблеми, докато си разменят сервиси.

SiteGround
Снимка: SiteGround

В тази връзка – кои са любимите активности/спортове на екипа на SiteGround?

Зимните и водните спортове като че ли водят. Имаме и гмуркачи и няколко дипломирани капитани – дори си организирахме капитански курс в офиса, за да е по-удобно за служителите да се подготвят поне за теоретичната част. Освен това организираме и спонсорираме ваканции за служителите си и техните семейства – на ски и сноуборд през зимата и на море през лятото, така че това помага. Опитваме се да насърчаваме хората да водят по-активен начин на живот и в ежедневието си. По-рано тази година организирахме и вътрешно предизвикателство по тичане и колоездене с награди за отборите, които изминаха най-много километри за цял месец.

Атмосферата, която цари около вас изглежда толкова хубава, че трудно да повярваш, че е истина. Къде е уловката?

Няма уловка – обичаме работата си и сме страшно щастливи, че имаме възможност да правим това, което обичаме с хора, които харесваме. Винаги сме се водили от правилото да се грижим за екипа си по същия начин, по който го правим за клиентите си. Ако хората, с които работиш са щастливи и доволни, това винаги си личи в отношението им към работата и несъмнено се отразява цялостно на бизнеса.

SiteGround
Снимка: SiteGround

Трите най-важни условия за добре работещ екип?

Да си намериш своите хора – тези, с които споделяте общи ценности и гледате в една посока, без задължително да мислите по един и същи начин, да не се боите от работа и да не забравяте да се забавлявате и да не се приемате твърде насериозно, докато го правите.

Трите най-важни качества, задължителни за всеки член на екипа?

Любопитство и желание да усъвършенстваш уменията си, силна вътрешна мотивация и проактивност.

SiteGround
Снимка: SiteGround

2 КОМЕНТАРИ

  1. Има уловка. От описаните неща най се възползват маркетинг и мениджмънт отделите. Съпорт и Обслужване на клиенти – кучета ги яли.

  2. Привет, Ник!
    Тиймбилдинг фестивалите ни, безплатните зимни и летни ваканции и мотивиращи фитнес предизвикателства са отворени за служители от всички отдели. Единствената спомената инициатива, в която участваха само маркетинг и дизайн отделите ни, е работната седмица на о-в Лимнос, но останалите отдели са свободни да си организират работни седмици извън офиса, както нерядко се случва. Всъщност за офисните кадри в статията редакторите са избрали снимки от офиса ни в Пловдив, където са позиционирани именно основна част от колегите ни от Обслужване на клиенти и Техническа подръжка и няма нито един член на маркетинг и висшия мениджмънт екип. Ако наблюденията ти от други компании са те оставили с впечатлението, че отношението към тях навсякъде е “кучета ги яли”, ще се радваме да ни гостуваш някой път, за да го опровергаем. Иначе гарантираме, че по време на последния ни вътрешен ден “С куче в офиса” нито един двуног или четириног член на екипа не беше наранен.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.