Катерене на въже – основни характеристики

 
0

След като вече ви представихме една от дисциплините на състезателното катерене, е ред да преминем към следващата. Едва ли ще ви изненада много, защото става въпрос за катерене на въже. Това е една от най-естествените форми на катерене, в която действащото лице тръгва нагоре по стената или скалата и цели да премине чисто определен маршрут. А за да се характеризира като чисто преминаване, катерачът не трябва да пада или да увисва на въжето.

Катерене на въже
Снимка: redbull.com

Катерене на въже – основни характеристики

Катеренето на въже е много по-различно от боулдъра. В него не можеш да разчиташ само на себе си и трябва да имаш другарче, с което взаимно да си помагате като единия осигурява, докато другия катери. Практикуването на тази дисциплина е малко по-изискваща и откъм инвентар. Ще ти трябват не само еспадрилите, за които споменахме, че са необходими за дисциплината боулдър. Екипировката се състои и от седалка, въже, карабинер, гри-гри/реверсо и каска при катерене на открито. Те са нужни за безопасността както на катерача, така и на осигуряващия.

И двамата души са еднакво важни при катеренето на въже, тъй като зависят един от друг. Затова е хубаво осигуряващия да знае какво прави, в случай, че се случи нещо непредвидено по време на преминаването на маршрута. Най-важният аспект е двамата да си имат взаимно доверие и да се чувстват спокойни докато практикуват и двете неща – и катеренето, и осигуряването.

Climbing
Снимка: rei.com

Видове осигуряване при катерене на въже

Съществуват два основни вида осигуряване. Катерачът сам преценява как да тръгне, в зависимост от подготовката му. Единият начин – горната осигуровка е прилаган най-често, когато си начинаещ в спорта и тепърва навлизаш в същината му. От теб зависи само да владееш добре основният възел – осмицата, да се завържеш и да се изкачиш догоре. Всичко друго е в ръцете на човека, който е под теб и обира въжето. Той трябва да знае основните техники на осигуряване. Накрая пак той трябва да те пусне до долу.

Другият вид осигуровка – долната е за по-напредналите. Катерачът се завързва с единия край на въжето, а докато се катери трябва да го закача на определените за това места – примки. Тук осигуряващият е още по-важен, защото трябва да е наблюдателен и адекватен в реакциите си във всяка една ситуация.

Climbing
Снимка: epictv.com

Категоризация на маршрутите

Маршрутите се оценяват с различни категории и степени на трудност. Най-лесните започват от 4-та категория, а най-трудните са предизвикателство за най-добрите и талантливи катерачи в света. Те стигат до 9-та категория. Всяка от тях се характеризира и с буквата а, b или c, като към тях може да се прибави и + (например 6а+), в зависимост от това колко е труден маршрутът и колко усилия са нужни за преодоляването му. В България е приета френската система за категоризация на маршрутите.

Снимка: Wikipedia

Вижте повече: “Project Hard” – най-трудният маршрут в света

Катеренето, разбира се, е много повече от тази техническа част. В него са замесени и чисто физически и емоционални аспекти. Много често спортът те изправя пред големи предизвикателства, но точно те ти показват до каква степен си погълнат от него.

Climbing
Снимка: redbull.com

Вижте повече: Не се отказвай от катеренето

Ако цялата терминология досега не те е изплашила, не се колебай да пробваш катеренето. Спортът ти гарантира различно изживяване, много нови запознанства, добра физическа форма и, разбира се, много забавление.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.