Боулдър катерене – основни характеристики

 
0

Неистов порив за успех, крясъци, които се чуват на другия край на света, хъс и много борбеност. Да, накратко това е катеренето. Може би много често попадате на статии, свързани с този привлекателен за мнозина спорт и за разновидностите му. Ако някога сте се чудили каква е разликата между  дисциплините в спортното катерене, сега е моментът да ги разгледаме поотделно и да уточним с какво се отличава всяка една от тях.

Climbing
Снимка: www.huffingtonpost.co.uk

Особености на дисциплината боулдър

Започваме с може би най-актуалната дисциплина в момента – боулдър катеренето. Ако отидете в някоя зала, ще видите много хора, които се катерят на малки стени, без въже. Това е отличителният белег на боулдъринга. За него не ви трябва пълен инвентар от седалки, въжета и карабинери, а просто еспадрили, с които да сте достатъчно прецизни в движенията си. Стените, предназначени за този тип катерене са с максимална височина от 5 метра. А под самата стена има поставени дюшеци, които да ви предпазят при евентуално падане.

Боулдър катерене
Снимка: mpora.com

Боулдър катеренето може да се извършва и на открито. Има многобройни обекти, които са подходящи за този тип дейност. Скалите са ниски, а за безопасността си катерачите използват краш падове – специални постелки, на които да се приземяват без да се контузят.

Боулдър катерене

Боулдър катерене – от началото на дисциплината до днес

От самото си зараждане дисциплината е била предназначена за тренировки за последващи по-сериозни катерения на въже или за алпинизъм. Тренировките на боулдър развиват силата и изграждат по-голяма издръжливост, която определено е нужна при катерене на дълги маршрути.

Днес дисциплината набира все по-голяма популярност сред всички, които се занимават с катерене. Едва ли има човек, който отива в залата и не пробва да мине някой любопитен маршрут на боулдър стената. Тази разновидност на катеренето събира и много ентусиасти на различни боулдър срещи и състезания. Не случайно тя ще бъде част и от Олимпийските игри в Токио през 2020 г.

Боулдър катерене
Снимка: quora.com

В България също се провеждат много състезания по боулдър катерене. Последно страната ни беше домакин на голямо международно състезание от Европейската купа по боулдър за младежи и девойки. Боулдърът е дисциплина, която непрекъснато се развива и тепърва ще се говори за нея все повече.

Вижте повече: Европейска купа по боулдър за младежи

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.