Персеидите това лято ще са двойно повече

 
0

Цяло небе звезди ни очаква в следващите дни. Кога можем най-интензивно да наблюдаваме красивото явление разбираме от Peika.bg, които са готови винаги да ни информират за най-вълнуващите неща, които ни заобикалят.

Персеиди, палатка
Снимка: Eddie Yip/Flickr

Кога можем да видим най-яркия метеоритен дъжд Персеиди?

Тази година най-много падащи звезди ще наблюдаваме между 9-ти и 13-ти август. Като най-яркият метеоритен дъжд ще е в нощта на 12-ти срещу 13-ти август след 22:00 ч. Очаква се в небето да проблясват между 60 и 100 падащи звезди на час.

Персеидите са най-популярният поток метеорити. Тази година ще можем да наблюдаваме двойно повече падащи звезди от обикновено. Според изследователи дъжд с такава интензивност и яркост може да се види само веднъж в живота, защото се появява средно на 96 години!

Всяка година Земята преминава през останките от кометата Ѕwіft-Тuttlе, което създава персеидния дъжд. Те се йонизират и нагряват при навлизането в атмосферата, достигайки скорост от 59 км в секунда.

Персеиди, падащи звезди
Снимка: Science of Cycles

Докато са в космоса, тези отломки се наричат метеори, но когато навлязат в земната атмосфера, те се превръщат в метеорити. Някои от тях стигат и до повърхността на Земята.

За по-романтично настроението това са просто красиви падащи звезди. Изберете си високо място с минимална изкуствена светлина, за да можете да им се полюбувате. Желаем ви вълшебни вечери под звездите!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.