НОВ РЕКОРД на Борислав Йорданов по маршрута Ком-Емине

 
3

Новият рекорд за скоростно преминаване на маршрута “Ком-Емине” със собствени сили е факт – направи го Борислав Йорданов за 3 дни, 9 часа и 1 минута.

Борислав Йорданов с нов рекорд по Ком-Емине
Фотограф: VNickolov mountain photography

Борислав премина трасето с дължина над 600 км с велосипед, тръгвайки в 9:00 ч. на 1-ви август от връх Ком и финиширайки на нос Емине в 18:01 ч. на 4-ти август.

Борислав Йорданов с нов рекорд по Ком-Емине
Фотограф: VNickolov mountain photography

Рекордът беше поставен по време на т.нар. Велоносен поход, чиято цел не беше само спортното постижение, но и повдигане на темата за нуждата от повече обособени и поддържани веломаршрути в България. Според Борислав и екипа на похода, Ком-Емине – най-дългият пешеходен туристически маршрут в България, може да се превърне и във велосипеден, както и да се маркира от начало до край като такъв.

ВИЖ ПОВЕЧЕ за предния вело рекорд по Ком-Емине, поставен от Илко Илиев през юли 2017 г.

Борислав Йорданов с нов рекорд по Ком-Емине
Фотограф: VNickolov mountain photography

В дните от 1 до 4-ти август беше показано нагледно, че темата е важна, че има нужда от подкрепа, както и че маршрутът има голям потенциал. Доказателство са опитите за различни пешеходни рекорди, които стартираха почти едновременно с този на Борислав.

Борислав Йорданов с нов рекорд по Ком-Емине
Фотограф: VNickolov mountain photography

Подкрепа за каузата показаха много хора от цяла България, като част от тях се включиха и в етапи от самия поход. Те караха и носеха колелата си по билото на планината заедна с Борислав, като за най-тежкия участък (върховете Амбарица, Голям Купен и Ботев) се включиха и няколко скороходци.

ВИЖ ОЩЕ: Ком-Емине – всичко, което искаш да знаеш

3 КОМЕНТАРИ

  1. А защо не написахте кой рекорд е подобрил и кога е постигнат предишният?

  2. От снимките изглежда, че поход само с каране на велосипед е невъзможен(в смисъл носенето на велосипеда на гръб пешком, няма как да се брой като колоездене)

  3. И по какъв начин носенето на велосипеда на гръб е някакво улеснение? Звучиш сякаш омаловажаваш постижението :) Разбира се, че не може да се кара по цялото трасе. Има участъци, които са трудни и за пеша – Козя стена например. Но това според мен са не повече от 10% от километрите, друг е въпросът че тези 10% може би изяждат поне 30% от цялото време (предполагам тук)

    А начина, по който се носи колелото разглобено е само по себе си иновация.

    Браво!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.