Няколко забавни факта за Еверест

0
 

Сподели

Shares

Навярно всеки от вас знае много факти за най-високия връх в света – Еверест. Затова няма да ги преповтаряме, а ще ви покажем една по-различна перспектива за това колко са 8848 м.

Представете си, че сте на върха на света. Сега е ваш ред да изкрещите от радост. Със сигурност обаче ще ви се наложи да крещите много силно. Замисляли ли сте се за колко време звукът ще стигне до морското равнище? Ако считаме, че звукът изминава 1 километър за 2.914 секунди, резултатът ще ни покаже, че ехото ни ще е стигнало морето след 25.78 секунди.

Еверест
Снимка: mpora.com

Колко Айфелови кули са нужни, за да се достигне височината от 8848 м?

Една от най-големите атракции в света е висока 300 м. Изчисленията ще ни отведат до извода, че за да достигнем височината на най-високия връх в света, ще ни е нужно да построим общо 29.5 Айфелови кули.

Еверест
Снимка: mpora.com

А колко върха с височина 8848 м ще са ни нужни, за да достигнем до луната?

Средната дистанция между земята и луната е 384 400 км. Това означава, че ни трябват 43444.85 върха Еверест, за да бъдем следващите хора, които ще стъпят на луната.

Еверест
Снимка: mpora.com

Колко Биг Маг бургера са нужни, за да достигнем височината на Еверест?

Средната височина на Биг Маг е 6.985 см. Изводът е, че за да постигнем височината на най-високия връх в света, ни трябват общо 126.671.4 бургера.

Еверест
Снимка: mpora.com

Колко души са нужни, за да изравнят височината на Еверест?

Ако вземем мъже на средна възраст с височина 175 см и ги обучим всеки да стои на главата на предходния, ще стигнем до извода, че ни трябват общо 5047.35 човека, за да доведем експеримента си докрай.

Еверест
Снимка: mpora.com

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.