ПЛАНИНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ: Предбалкан

0
 

Сподели

Shares

Предбалканът е ниска, хълмиста територия, скрила зад непретенциозния си имидж красиви гледки и места за екстремни занимания. Един от най-впечатляващите обекти е пещера Проходна – природна забележителност с 40-метрови варовикови сводове, и катерачен обект с многобройни маршрути за спортно катерене. Белоградчишкият скален комплекс, изграден от конгломерати и пясъчници, също се намира тук.

Интересни пясъчни скали има и в района на село Боженица – друг любим катерачен обект. В землището на селото се намира резерватът „Училищна гора“, опазващ единствената естествена дъбова гора в тази част на Предбалкана. В периметър от няколко малки съседни планини са развити крос-кънтри трасета с дължина от над 300 км. Цялата западна територия е подходяща за парапланеризъм – много популярен е ридът Пъстрина, от който се изпълняват полети над язовир Огоста, предпочитано място за водни спортове и отдих.

Предбалкан
Предбалкан, с. Боженица; снимка: Мартина Карагьозова

Само 18% от територията на Предбалкана надхвърля височина от 600 м, но на места се срещат върхове над 1000 м. Най-високата точка в Предбалкана е връх Васильов (1490 м), който се намира във Васильовска планина, над Тетевен. Един от най-впечатляващите обекти е Деветашката пещера с най-голямата входна зала на Балканския полуостров, част от Деветашкото плато, включено в екологичната мрежа на Натура 2000. В района е изградена екопътека, която позволява безопасна разходка по сложния, окарстен терен. Платото е подходяща локация и за полети с парапланер.

ВИЖ ОЩЕ: Разходка из всяко планинско кътче – всички 39 планини на България ще намериш тук

По-малко познато, но много посещавано от катерачи, е плато Стражата с обширните си скални венци. Ловчанските и Търновските височини също предлагат условия за катерене, както и многобройни пътеки за планински разходки. Търновските формират трасето на състезанието по бягане „Tarnovo Ultra“ и споделят маршрути с местния вело парк в местност „Ксилифор“.

Предбалкан

Източните части на Предбалкана не крият толкова възможности, но предлагат многобройни варианти за интересни и кратки планински излети. Най-високата кота, която може да бъде изкачена, е връх Големия Сакар (1054 м) в Лиса планина. В планината се намират три хижи – Лисец, Кайника и Средище.

Интересно място е дълбоко всечената долина на река Голяма Камчия в Преславско-Драгоевската планина, а платата над градовете Шумен и Провадия крият възможности за катерене и парапланеризъм.

Предбалкан
Предбалкан, Белоградчик; снимка: Вася Атанасова

ПРЕДБАЛКАН

Първенец на планината: вр. Васильов, 1490 м
ДЯЛОВЕ
22*1 РАБИШКА МОГИЛА
Природни забележителности: пещера Магурата
22*2 ВЕРЕНИШКО БЪРДО
≈ язовир „Огоста“
Условия за парапланеризъм
22*3 РИД ГОЛА ГЛАВА
Условия за парапланеризъм
22*4 ЛЪКАВИШКИ РИД
Условия за парапланеризъм
22*5 РИД ПЪСТРИНА
Условия за парапланеризъм
22*6 РИД ВЕНЕЦА
Природни забележителности: Карлуковски пролом – пещера Проходна
22*7 ∏ ВАСИЛЬОВСКА ПЛАНИНА
пещера Морозовица
22*8 ДЕВЕТАШКО ПЛАТО
Природни забележителности: Деветашка пещера, Крушунски водопади
Катерене: с. Крушуна
22*9 РИД ДРАГОИЦА
Условия за парапланеризъм и виа ферата при с. Брестница
22*10 ТЪРНОВСКИ ВИСОЧИНИ
Колоездене: местност Ксилифор
Катерене: ждрело на р. Янтра
Събития: „Tarnovo Ultra“
22*11 ЛОВЧАНСКО-СЕВЛИЕВСКИ ВИСОЧИНИ
Условия за парапланеризъм
22*12 ПЛАТО СТРАЖАТА
Условия за парапланеризъм
22*13 ШУМЕНСКО ПЛАТО
Условия за парапланеризъм: Шумен
Събития: „Шумен Опън“
22*14 ПРОВАДИЙСКО ПЛАТО
Условия за парапланеризъм
22*15 МОМИНО ПЛАТО
Събития: „Черноморски маратон“

Планините на България

В брой ЛЯТО 2017 на Списанието си поставихме интересна задача. Решихме да съберем на едно място всички планини на България – да ги преброим, да ги огледаме отблизо и да се опитаме да ги опознаем поне малко по-добре.

Включете се и вие в начинанието! На сайта, обединени от общо заглавие „Планините на България„, ще намерите материали за всяка една от 39-те родни планини – помогнете ни да съберем всичко интересно и характерно за всяка една от тях. От природни забележителности до места и условия за спорт и туризъм – споделете ни в коментарите всичко, което знаете за съответната планина. Ние ще допълваме своевременно информацията в статиите, така че в един момент да съберем на едно място всичко онова, което прави планините притегателно и предпочитано място за свободното време.

Лято 2017

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.