ПЛАНИНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ: Рила планина

Рила е една от най-обширните и атрактивни планини от гледна точка на екстремни, спортни занимания. Планината е обект на интерес на най-първо място за нашите алпинисти, със своите 18 на брой върха с височина над 2700 м. Сред всички тях един връх изпъква по значимост и това учудващо не е първенецът на планината и на Балканите, връх Мусала. Мальовица, кръстен на Мальо войвода, е по-острият и страховит връх, превърнал се в символ на българския алпинизъм.

Рила
снимка: Пейзаж от Рила

Комерсиалните зимни спортове са следващото най-голямо предимство на планината, предпоставка за развитието, на които, е голямото количество валежи в Рила и наличната база в Боровец, Рилски езера, Мальовица и Белмекен и др. Желанието за среща с красивата и на места сурова природа определя следващата притегателна сила на планината. Рила притежава впечатляващ ледников релеф, оформил пирамидиални върхове и гледчерни циркуси, осеяни с ярко сини езера (140 постоянни). Редки гледки като тези са в основата на мотивацията ни за посещения в планината, а дали ще се разходим бягайки, върху велосипед или пеш е просто въпрос на индивидуален стил.

ВИЖ ОЩЕ: Разходка из всяко планинско кътче – всички 39 планини на България ще намериш тук

Рилски езера
Пейзаж от Рилските езера

Цялата северозападна част на Рила планината носи името на връх Мальовица. В нея се намират Седемте рилски езера – Сълзата, Бъбрека, Близнака, Трилистника, Рибно езеро, Долно езеро и Окото, като последното е дълбоко цели 37,5 м. Някъде между тях се издига огромната гранитна скала Харамията, където могат да се катерят дълги алпийски маршрути. Малко по надолу, в посока хижа “Пионерска”, се намират чисто новите трасета на велопарк “Рилски езера”. С маунтинбайк може да се стартира от Сепарева баня, прехвърляйки основното било на планината и озовавайки се при Рилски манастир. До манастира протича Рилска река, която в определени периоди от годината става за спусканя с каяк. В района се намира Кирилова поляна, където са полегнали десетки перфектни за катерене боулдъри. Сред многобройните възможности за туристическа разходка, оригинален и предизвикателен вариант представлява маршрутът от село Бистрица до хижа Иван Вазов, който преминава по Отовишкото главно планинско било. В близост до хижата е разположен най-високият язовир в България – “Калин”.

Езерен връх
снимка: Мартина Карагьозова/ Уикенд на Езерен връх

Източната част на Рила е кръстена на, по официални данни, най-студеното място в страната ни, връх Мусала. През половината от годината средната температура на въздуха там е под 0 градуса. В този дял е разположен курортът Боровец, чиято местност Маркуджиците е подходяша, освен за фрийрайд, за изпълнение на полети с парапланер. Друго подобно място е връх Белмекен, издигащ се над гигантския и много красив едноименен язовир, където е изградена и Националната ни спортна база. От района на язовира тръгва високо планински асфалтов път до местността Нехетница, който разкрива великолепни гледки чак към Родопите.

В Рила се намира най-големият природозащитен резерват на Балканите “Централен рилски резерват”, на територия от 12 394 хектара. Фокус на опазване са глациалните релефи и горски формации от бяла мура и смърч в района на връх Мусала. В резервата живеят мечки, вълци, благородни елени, а сред птиците – глухари и черни кълвачи.

Рила
Карта на Рила планина

РИЛА

Условия за туризъм: поддържана маркировка, европейски маршрути Е4 и Е8, екопътека Бели Искър, повече от 10 хижи, заслони и къмпинг
Спортни събития: “Алпиниада Мальовица”, “Ride or Run”, “Рила рън”, “Мальовица Sky Run”, “Adventure Sky Run”
1. МУСАЛЕНСКИ ДЯЛ
Първенец: връх Мусала 2925 м
Πриродни забележителности: най-високото езеро, Леденото езеро
Локации за катерене: поречие Мусаленска Бистрица, Черната скала
Локации за колоездене: Боровец
Локации за парапланеризъм: Боровец, вр. Белмекен
2. СКАКАВИШКИ ДЯЛ
Първенец: връх Черна поляна – 2716 м
Πриродни забележителности: връх Скакавица; най-голямото високопланинско езеро – Смрадливото езеро
3. МАЛЬОВИШКИ ДЯЛ
Първенец: връх Голям купен – 2731 м
Πриродни забележителности: Седемте рилски езера
Локации за катерене: връх Мальовица (Северна стена, Куклата, Калбура, Камилата, Двуглав, Злият зъб, Дяволска игла, Ушите), Кирилова поляна
Локации за парапланеризъм: яз. “Калин”
Локации за колоездене: байк парк “Рилски езера”, тур Сепарева Баня – Рилски манастир
Локации водни спортове: р. Бели Искър, Рилска река
4. КАПАТНИШКИ ДЯЛ
Първенец: Ангелов връх – 2643 м
Πриродни забележителности: Стобски пирамиди
Локации за колоездене: Стобски пирамиди

Планините на България

В брой ЛЯТО 2017 на Списанието си поставихме интересна задача. Решихме да съберем на едно място всички планини на България – да ги преброим, да ги огледаме отблизо и да се опитаме да ги опознаем поне малко по-добре.

Включете се и вие в начинанието! На сайта, обединени от общо заглавие “Планините на България“, ще намерите материали за всяка една от 39-те родни планини – помогнете ни да съберем всичко интересно и характерно за всяка една от тях. От природни забележителности до места и условия за спорт и туризъм – споделете ни в коментарите всичко, което знаете за съответната планина. Ние ще допълваме своевременно информацията в статиите, така че в един момент да съберем на едно място всичко онова, което прави планините притегателно и предпочитано място за свободното време.

Лято 2017

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.