ПЛАНИНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ: Кървав камък

В западна България, на сравнително малка територия, югозападно от София, се намира физико-географската област Краище, представляваща сложна мозайка от средновисоки планини и междупланински долини. На територията могат да се преброят общо 23 отделни планински възвишения, характерни със собствения си отличителен релеф и природен пейзаж. В следващия текст ви представяме планината Кървав камък.

планината Кървав камък
снимка: bgmountains.org/ Кървав камък

Планината Кървав камък се издига най-високо сред множеството си съседки в Краище. Разположена е в южния край на Трънска котловина на самата държавна граница със Сърбия. Билото й определя граничната линия и най-високият връх, Било (1737 м), попада също на нея. Нерадостното име на планината идва от голяма скала, разположена в източното подножие на първенеца. Легенда разказва, че при скалата са избити хора по време на османското робство.

ВИЖ ОЩЕ: Разходка из всяко планинско кътче – всички 39 планини на България ще намериш тук

Билото на планината е силно навълнено и голо, а склоновете са насечени от множество речни долини, които я правят труднопроходима в по-ниските й части. Връх Било може да бъде изкачен от село Долна Мелна, откъдето тръгват множество пътеки към високите части. След връх Било може да се продължи по билото в южна посока към връх Острика, откъдето гледката е по-обзорна. Алтернативният вариант, с хващане на север, води към върховете Връйгавица и Огорелица. От последния може да се направи спускане към Попов връх и оттам към близка седловина, която свързва планините Кървав камък и Еловишка планина. Така се формира един доста дълъг преход с продължителност от 10-11 часа. Трябва да се вземе предвид, че в планината няма туристически хижи.

Маршрутът от село Долна Мелна до връх Острика следва почти през цялото време черни пътища и стара гранична бразда, което го прави подходящ и за преходи с велосипед.

Преди изкачване на билото на планината Кървав камък е добре да се вземе предварително разрешение от граничните власти и да се внимава при движение по граничната бразда, да не се преминава на територията на Република Сърбия.

Историкът с чешки произход Константин Иречек описва в своите пътеписи за България областта Краище като „особен край, див като Кавказ” . Ако следваме същата алегория, то планината Кървав камък трябва да съответства на масива на Елбрус.

КЪРВАВ КАМЪК

Първенец на планината: връх Било, 1737 м
Условия за туризъм: погранична планина, липсва туристическа база и маркировка

Планините на България

В брой ЛЯТО 2017 на Списанието си поставихме интересна задача. Решихме да съберем на едно място всички планини на България – да ги преброим, да ги огледаме отблизо и да се опитаме да ги опознаем поне малко по-добре.

Включете се и вие в начинанието! На сайта, обединени от общо заглавие “Планините на България“, ще намерите материали за всяка една от 39-те родни планини – помогнете ни да съберем всичко интересно и характерно за всяка една от тях. От природни забележителности до места и условия за спорт и туризъм – споделете ни в коментарите всичко, което знаете за съответната планина. Ние ще допълваме своевременно информацията в статиите, така че в един момент да съберем на едно място всичко онова, което прави планините притегателно и предпочитано място за свободното време.

Лято 2017

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.