Осма “Ботева алпиниада” във ВрацаДата на събитието: 28.04.2017
0

Сподели

0Shares
0 0
Враца, баце
Снимка: Радина Антова

През предстоящия дълъг уикенд (28-ми април и 1-ви май) ще се проведе катерачното събитие “Ботева алпиниада” на скалите при прохода Вратцата. Освен приятен повод за масова среща под величествените скални стени на град Враца, алпиниадата е едно от малкото състезания по скално катерене в страната ни. Освен това се провежда на републиканско ниво и катеренето е от висока трудност, имайки предвид характера на скалата и височината на маршрутите на Враца.

Алпиниадата е състезание между катерачни свръзки, като за ограничен период от време трябва да се преминат максимален брой маршрути. Обикновено изкачванията се осъществяват в рамките на два последователни дни. Всяко изкачване се оценява самостоятелно според три критерия – техническа трудност, вид осигуряване, популярност на избрания маршрут в рамките на последните няколко алпиниади. За премиерно преминат маршрут също се дават допълнителни точки.

Участие в състезанието може да вземе всеки, който има желание и възможности да изкатери маршрут на терен от минимум две въжета. Изисква се също планинска застраховка и минимална екипировка, сред която каската е задължителна.

Събитието се организира от врачански клуб за екстремни спортове “Вратица”, а официални спонсори са Община Враца, Българска федерация по катерене и алпинизъм, спортни магазини “Вратцата”, Sport Depot, катерачно облекло “Омсайт” и ветеринарна клиника “Гергьовче”.

ботева алпиниада 2017

Сподели

0Shares
0 0

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.