Където планините са все още диви

Босна и Албания

Този късометражен филм за фрийрайд в Босна и Херцеговина и Албания ни попада в интересен момент. Когато молим за напредничавост, която наблюдаваме в западните страни, по отношение на извънпистовото каране, съдбата ни “среща” с група австрийци, от меката на европейския фрийрайд, Инсбрук, които търсят бягство от прекалената цивилизация в замръзналите във времето страни на бивша Югославия.

“Исках да намеря истинската дива планина някъде в Европа”, казва режисьорът на филма и посланик на Patagonia в Европа, Мич Тьолдерер. “Всички пътища, лифтове, хижи и лавинни бюлетини правят достъпа до качествения ски туринг, катеренето и фрийрайда в централните части на Алпите прекалено лесен. Някои от хижите приличат повече на хотели, отколкото на подслон в планината. Цената, която плащаме, за този комфорт и улеснен достъп е лишение от първично дивото.”

Подобно мнение виждаме повече като благословено невежество, в което човек не се е сблъсквал с определени проблеми, отколкото като реалистичен поглед върху света. И все пак, ни напомня, че един проблем може да има много гледни точки. Освен това, връща малко равновесието, показвайки ни, че някой друг може да гледа и иска от нашата паничка.

Приканваме ви да гледате този филм, който показва автентични моменти и е изключително красиво заснет. Също така има шест отличия от кино фестивали.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.