Фрийрайд състезанието X-Lines събра много съмишленици

Сподели

Shares

Миналата събота, 25-ти март, се проведе ежегодното състезание по фрийрайд на Витоша – X-Lines, екстремни линии. Събитието се случи в контекста на два лавинни инцидента от предходните дни, единият, от които, с трагичен край. Любителите на тази страна на зимните спортове решиха, вместо да обръщат гръб на дългоочакваната фрийрайд събитие, да отидат да карат в името на Константин Рупчин. Първо, за да почетат своя приятел, познат от планината или просто съмишленик, и второ, за да защитят позицията, че поемането на големи, животозастрашаващи рискове не е самоцел на фрийрайд карането, както редовно се коментира в много родни медии. Напротив, фрийрайдът е свързан с високи изисквания за уменията и познанията на карача и отношението му към планината и природата. Това е спорт, който по презумпция се практикува разсъдливо и отговорно, тъй като е свързан с постоянно правене на избори. Той в никой случай не може да е на сто процента безопасен, но рискът може да бъде контролиран и сведен до минимум, ако се следват определени правила.

Съботното състезание успя да генерира положителна и възторжена атмосфера, въпреки обграждащите го обстоятелства. Същевременно, то постави темата за фрийрайда съвсем сериозно, като изправи състезателите пред съдийство с високи, но и добре установени, критерии. Предвид тежките условия за каране, свързани с положителните температури и липсата на нов и достатъчен сняг, контролът и безопасността на спусканията на състезателите бяха от изключителна важност и имаха решаваща роля за общото впечатление и финалната съдийска оценка. Допълнително значение за присъдата имаха изборът на линия, непрекъснатостта на спускането, цялостната техника, приложена на терена, и участието на фрийстайл елементи в цялото изпълнение. Изказано по-просто, от състезателите се очакваше едно добре планирано пускане в рамките на определения терен, което да бъде изпълнено достатъчно решително – без разколебаващи спирания, опасни залитания и ползване на неподходящи зони от терена. Това, само по себе си, е пример за едно добро поведение на необезопасен снежен склон в реална ситуация.

Победителите в X-Lines 2017
FB, Български фрийрайд серии/ Победителите в X-Lines 2017

А каква беше реалната обстановка в събота? Състезанието се проведе под връх Малък Резен, непосредствено под горна станция на писта „Витошко лале 2“. Снежната покривка беше малко и стара, температурите бяха високи – с положителни стойности и през нощта, а лавинната обстановка беше с ниска до средна опасност, според лавинните тестове направени деня преди състезанието. Избраният склон беше с ширина около 200 метра, с по-силно изразен наклон в първата си половина, и доста стръмен участък от едната си страна. Състезателите избираха линиите си по-често през по-леката част от склона, където се намираха скални струпвания с възможности за дропове. Трасето завършваше с полегат участък с две малки, изкуствено изградени скокчета. Теренът не беше прекалено техничен, но лепкавият сняг го направи изключително труден за каране – до такава степен, че имаше сравнително малко участници без падане в ръна си. За щастие, нямаше сериозни контузии, а падналите състезатели се приветстваха на финала с още по-ентусиазирани викове на публиката.

Броят на участниците в състезанието беше голям – общо 74 човека стартираха, като долна възрастова граница бяха минималните 6 години. Децата състезатели бяха с изненадващо голямо представителство на събитието – 16 човека на възраст между 6 и 14 години, чийто родители явно нямат против наследниците им да се занимават с фрийрайд като пораснат. За най-младите участници беше определено различно, по-равно и късо трасе. Дисциплините ски и сноуборд бяха сравнително равнопоставени в броя райдъри, а единственото чуждестранно участие беше от Румъния. Състезанието разполагаше с трима съдии – ветераните във фрийрайд ските Боби Натовски и Иво Алтънов и опитният фрийрайд сноубордист Никола Манолов (2-ро място Mad Goat 2013).

Денят завърши с много раздадени медали – красиви резени дърво с щампа. Общо 24 участници бяха отличени с място в една от осемте категории. Първите места бяха раздадени за ефектни скокове, съчетани с добра техника. Предвид условията и ограниченията на терена, отсъстваха зрелищните особено високи дропове или въздушни ротации. Много впечатляващо беше представянето на жените скиорки и на юношите в ските и сноуборда. Първите показаха агресивно каране, като оползотвориха всяка възможност за дропове по терена, а юношите надградиха това със стабилни приземявания и една малко по-сигурна техника. Имената на всички отличени победители са изредени в края на текста.

X-Lines беше първа спирка на стартиращия от тази година формат – Български фрийрайд серии. Около 40 процента от състезателите в X-Lines са заявили участието си и за втория кръг на българския тур, Pirin Freeride Challenge, който ще се проведе между 7-ми и 10-ти април в Банско.

Победителите в X-Lines 2017
FB, Български фрийрайд серии/ Победителите в X-Lines 2017

Класиране:

Ски мъже, 18+ (14 човека)
1.Валери Пелтеков
2.Симеон Павлов
3.Александър Карадинков – Гипса

Тук може да видите линията на Валери Пелтеков:

Ски жени 16+ (6 човека)
1.Симона Камберова
2.Теодора Дамянова
3.Девора Апостолова

Сноуборд мъже, 18+ (18 човека)
1.Александър Михайлов
2.Борис Димитров
3.Христо Проданов

Сноуборд жени, 16+ (3-ма човека)
1.Илиана Миховска – Бебето
2.Яна Стоянова
3.Калина Касърова

17-18 г., ски и сноуборд, мъже и жени (9 човека)
1.Теодор Андреев
2.Ивайло Димитров
3.Марк Стайков

14-16 г., ски и сноуборд, момчета и момичета (8 човека)
1.Матео Попиванчев
2.Дамян Данов
3.Мартин Касабов

10+, ски и сноуборд, момчета и момичета (9 човека)
1.Лука Трандафир
2.Иван Иванов
3.Стефани Иванова

6-9, ски и сноуборд, момчета и момичета (7 човека)
1.Тома Трандафир
2.Денис Марков
3.Антония Иванова

Сподели

Shares

1 коментар

  1. Супер положителна емоция и много смях на Витоша имаше тази събота

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.